Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Takie cuda robię z ziemniaków i parówek. Ta przekąska to hit w moim domu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 16.02.2024 17:37

Takie cuda robię z ziemniaków i parówek. Ta przekąska to hit w moim domu

przekąska z parówek i ziemniaków
youtube.com/@CookingHaru

Nieoczekiwani goście na śniadaniu? Wydawałoby się, że przy tym najważniejszym posiłku dnia trudno popisać się kunsztem. Ale z tą przekąską parówki otrzymują zupełnie inne oblicze.

Parówki z ziemniakami

Oczywiście, kunszt ma swoją cenę. Ten przepis jest dość prosty, ale nieco czasochłonny. Na szczęście są różne patenty, które ułatwiają odpowiednie ponacinanie ziemniaków, a potem łatwe ich usmażenie.

Cała sztuka polega na tym, by ziemniaka odpowiednio przygotować do obróbki. Potrzebujemy dobrego, ostrego noża, by delikatnie, ale gęsto ponacinać bulwy, pozwalając na swobodne uformowanie ich w piękny „kwiatuszek”.

Nacinanie ziemniaka
fot. youtube.com/@CookingHaru
Najlepszy krupnik zrobisz na tym mięsie. Mało kto o nim pamięta, a kosztuje grosze

Przekąska ziemniaczano-parówkowa

Podobne przepisy popularne są w Azji, gdzie panują nieco inne tradycje obróbki dobrze nam znanych produktów kulinarnych. Koreański kanał Cooking Haru, który prezentuje podobny przepis, przypomina o odpowiednim namoczeniu ziemniaków, by były sprężyste.

Składniki

  • 3 duże podłużne ziemniaki
  • 3 parówki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • Sól, olej do smażenia

Przygotowujemy różyczki z ziemniaków i parówek

Ziemniaki obieramy i przekrawamy wzdłuż na połówki. Każdą połówkę wyrównujemy, obcinając zaokrąglone końcówki na ok. 1 cm z obu stron. Połówki ziemniaków układamy na desce, a wzdłuż nich, po obu stronach, układamy dwie pałeczki do chińszczyzny.

Ostrym nożem nacinamy ziemniaki, miejsce koło miejsca, używając pałeczek jako zabezpieczenia przed pełnym przekrojeniem ziemniaka. Nacinamy gęsto, tworząc harmonijkę półplasterków o grubości maksymalnie półtora milimetra. Nakrojone połówki ziemniaków zanurzamy w osolonej wodzie i moczymy do zmiękczenia przez ok. 1,5 godziny. Delikatnie sprawdzamy, czy są już na tyle elastyczne, by móc owinąć się wokół palca.

Parówki kroimy na odcinki równe szerokości naszych ziemniaków. Kiedy te ostatnie są już miękkie, wyjmujemy je z wody i dokładnie osuszamy. Do miseczki wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie obtaczamy ziemniaki, nie zapominając o zakamarkach w nacięciach

Tak przygotowane ziemniaczane harmonijki owijamy wokół parówek i zabezpieczamy wykałaczką przed rozwijaniem się. Smażymy przekąski na głębokim oleju, aż się zrumienią. Podajemy, gorące i złociste – przed podaniem można delikatnie wyjąć wykałaczki. Wypróbuj też śniadaniowy przepis na faszerowane zapiekane kajzerki oraz na domowe drożdżówki.

obtaczanie ziemniaka w mące
fot. youtube.com/@CookingHaru