Smakosze.pl

Canva / Qwart

Jak zrobić soczyste gołąbki bez zawijania?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Gołąbki bez zawijania są nie lada specjałem. Z pewnością są o wiele prostsze w przygotowaniu od klasycznej wersji specjału. Jednak w niczym od niej nie odstają pod względem walorów smakowych. Domownicy momentalnie je spałaszują.

Smakowite gołąbki są absolutnym szlagierem naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Tym razem sięgniemy po przepis, w którym zawijanie jest zupełnie zbędne.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kultowe gołąbki w niecodziennym wydaniu

Nie da się ukryć, że gołąbki zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Istnieje wiele sprawdzonych przepisów na ten uwielbiany smakołyk. Godna uwagi jest receptura na przepyszne zapiekane gołąbki .

Każdy, kto przygotowywał gołąbki, doskonale zdaje sobie sprawę, że ich zawijanie bywa niezwykle uciążliwe. Na szczęście istnieją przepisy, w których ten etap będzie zbędny. Co nam będzie potrzebne?

Gołąbki:

  • 500 g mięsa mielonego

  • 2 cebule

  • 4 ząbki czosnku czosnku

  • jajko

  • 100 g ryżu

  • 500 g białej kapusty

  • mąka pszenna

  • olej rzepakowy

Sos pomidorowy:

  • 700 ml bulionu

  • 500 ml przecieru pomidorowego

  • 2 g majeranku

  • 5 g cukru

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • sól

  • pieprz

  • 20 g mąki pszennej

  • 90 ml zimnej wody

  • natka pietruszki

Jak przygotować idealne gołąbki bez zawijania?

Na początku kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści i głąba. Szatkujemy ją na drobne kawałki. Następnie warzywo umieszczamy w misce wraz z dodatkiem łyżeczki soli. Całość mieszamy przez około minutę. Kapustę odstawiamy na 20 minut. W tym czasie powinna zmięknąć. Nadmiar wody odlewamy.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy, pozwalamy mu wystygnąć. W tym czasie drobno siekamy cebulę i czosnek. Mięso przekładamy do dużej miski. Wzbogacamy je o wystudzony ryż, czosnek, cebulę, jajko, sól i pieprz. Wszystko starannie mieszamy. Powinniśmy uzyskać jednolitą i dosyć zbitą masę.

Do mięsa dodajemy także ryż i kapustę. Wszystko ponownie mieszamy. Z masy formujemy gołąbki. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju. Powinny mieć złocisty kolor. Umieszczamy je w garnku, a na patelnię wylewamy bulion.

Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na domowy bulion . Wywar wzbogacamy o przecier pomidorowy i przyprawy. Całość przelewamy do garnka z gołąbkami. Wszystko gotujemy na niewielkim ogniu przez 45 minut.

Gołąbki wyjmujemy z garnka, a do sosu dodajemy mąkę rozrobioną z wodą. Po kilku minutach nasz sos powinien zgęstnieć. Dzięki niemu gołąbki bez zawijania będą jeszcze smaczniejsze. Serwujemy je z dodatkiem natki pietruszki.

Gołąbki bez zawijania są przepyszne
Gołąbki bez zawijania są przepyszne

Canva / Qwart

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kulinarne przeboje

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >