Smakosze.pl
Gołąbki bez zawijania

Canva / Qwart

Jak zrobić soczyste gołąbki bez zawijania?

15 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Gołąbki bez zawijania są nie lada specjałem. Z pewnością są o wiele prostsze w przygotowaniu od klasycznej wersji specjału. Jednak w niczym od niej nie odstają pod względem walorów smakowych. Domownicy momentalnie je spałaszują.

Smakowite gołąbki są absolutnym szlagierem naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Tym razem sięgniemy po przepis, w którym zawijanie jest zupełnie zbędne.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kultowe gołąbki w niecodziennym wydaniu

Nie da się ukryć, że gołąbki zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Istnieje wiele sprawdzonych przepisów na ten uwielbiany smakołyk. Godna uwagi jest receptura na przepyszne zapiekane gołąbki.

Każdy, kto przygotowywał gołąbki, doskonale zdaje sobie sprawę, że ich zawijanie bywa niezwykle uciążliwe. Na szczęście istnieją przepisy, w których ten etap będzie zbędny. Co nam będzie potrzebne?

Gołąbki:

  • 500 g mięsa mielonego

  • 2 cebule

  • 4 ząbki czosnku czosnku

  • jajko

  • 100 g ryżu

  • 500 g białej kapusty

  • mąka pszenna

  • olej rzepakowy

Sos pomidorowy:

  • 700 ml bulionu

  • 500 ml przecieru pomidorowego

  • 2 g majeranku

  • 5 g cukru

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • sól

  • pieprz

  • 20 g mąki pszennej

  • 90 ml zimnej wody

  • natka pietruszki

Projekt bez tytułu - 2021-08-15T171140.518

Łatwy sposób na puszyste kotlety mielone

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować idealne gołąbki bez zawijania?

Na początku kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści i głąba. Szatkujemy ją na drobne kawałki. Następnie warzywo umieszczamy w misce wraz z dodatkiem łyżeczki soli. Całość mieszamy przez około minutę. Kapustę odstawiamy na 20 minut. W tym czasie powinna zmięknąć. Nadmiar wody odlewamy.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy, pozwalamy mu wystygnąć. W tym czasie drobno siekamy cebulę i czosnek. Mięso przekładamy do dużej miski. Wzbogacamy je o wystudzony ryż, czosnek, cebulę, jajko, sól i pieprz. Wszystko starannie mieszamy. Powinniśmy uzyskać jednolitą i dosyć zbitą masę.

Do mięsa dodajemy także ryż i kapustę. Wszystko ponownie mieszamy. Z masy formujemy gołąbki. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju. Powinny mieć złocisty kolor. Umieszczamy je w garnku, a na patelnię wylewamy bulion.

Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na domowy bulion. Wywar wzbogacamy o przecier pomidorowy i przyprawy. Całość przelewamy do garnka z gołąbkami. Wszystko gotujemy na niewielkim ogniu przez 45 minut.

Gołąbki wyjmujemy z garnka, a do sosu dodajemy mąkę rozrobioną z wodą. Po kilku minutach nasz sos powinien zgęstnieć. Dzięki niemu gołąbki bez zawijania będą jeszcze smaczniejsze. Serwujemy je z dodatkiem natki pietruszki.

Gołąbki bez zawijania są przepyszne

Gołąbki bez zawijania są przepyszne

Canva / Qwart

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kulinarne przeboje

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >