Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić szybkie kopytka z wczorajszych ziemniaków? Zachwycający obiad za grosze
canva/Mariha-kitchen

Jak zrobić szybkie kopytka z wczorajszych ziemniaków? Zachwycający obiad za grosze

4 stycznia 2023

Kopytka są sycącym i pysznym dodatkiem do niejednego obiadu. A można je przygotować nawet z wcześniej już ugotowanych ziemniaków. Będą równie pyszne, a wykonanie wcale się nie skomplikuje. W ten sposób zaoszczędzimy czas i pieniądze. Jednym słowem same korzyści.

Smaczne i rozpływające się w ustach kopytka z łatwością przygotujecie z ziemniaków z poprzedniego obiadu. Już ugotowane warzywa wystarczy jedynie dokładnie rozdrobnić. Nie poczujecie różnicy, a resztki się nie zmarnują. Warto spróbować.

Przepis na wyborne kopytka ziemniaczane

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków

  • 1 jajo lub kleik z siemienia lnianego

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • sól w ilości do smaku

Jak zrobić doskonałe kopytka? Warto użyć już ugotowanych ziemniaków

Zaczynamy od ocieplenia i dokładnego rozdrobnienia ziemniaków z poprzedniego obiadu. Możemy do tego celu wykorzystać praskę lub nawet blender — zimne ziemniaki są twardsze od świeżo ugotowanych i potrzeba więcej czasu, by uzyskać z nich gładką masę.

Rozdrobnione warzywa łączymy z mąką pszenną oraz jajkiem lub jego zamiennikiem. Doprawiamy masę solą, a następnie przystępujemy do wyrabiania. Z gotowego ciasta formujemy wałki, lekko je spłaszczamy i kroimy z ukosa na kluski.

Kopytka gotujemy partiami w osolonym wrzątku — wystarczy około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia, by były smaczne. Podajemy z wybranymi dodatkami np. z sosem grzybowym . Kluski można też podsmażyć na maśle i podać ze świeżą natką pietruszki lub cukrem.

Wskazówka: jajko można zastąpić kleikiem z siemienia lnianego. Jedną sztukę zastępuje mieszanka 1 łyżki zmielonych ziaren i 3 łyżek wrzątku. Trzeba je zalać wodą, wymieszać i odstawić na 5 minut.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na dania z ziemniaków. Oprócz kopytek warto spróbować szarych klusek podanych z twarogiem lub boczkiem. Polecamy też proste i smaczne cepeliny z mięsem .

Kopytka z wczorajszych ziemniaków są pyszne
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy