Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Anna Lewandowska do ogórkowej dodaje niezwykłe mięso. Mało kto by na to wpadł
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.01.2023 10:51

Anna Lewandowska do ogórkowej dodaje niezwykłe mięso. Mało kto by na to wpadł

Anna Lewandowska do ogórkowej dodaje niezwykłe mięso. Mało kto by na to wpadł
TRICOLORS/East News, canva/beats3

Nie na udku z kurczaka, czy żeberkach. Anna Lewandowska gotuje kultową ogórkową na piersi z kurczaka. Wywar z dodatkiem warzyw rosołowych jest bardzo aromatyczny i stanowi świetną bazę do zupy. Lewandowska do ogórkowej dodaje również wodę z kiszonki dla wzmocnienia smaku. Poznaj przepis na lekką, lecz aromatyczną zupę ogórkową.

Anna Lewandowska na swojej oficjalnej stronie hpba.pl podzieliła się przepisem na zupę ogórkową w nieco innej odsłonie. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Zupa ogórkowa Anny Lewandowskiej jest wyraźna w smaku, kwaśna i bardzo aromatyczna.

Ogórkowa Anny Lewandowskiej jest wyśmienitym pomysłem na rodzinny obiad. Zupę na piersi z kurczaka ugotujesz o wiele szybciej niż na tradycyjnym wywarze, który musi gotować się przez ponad godzinę. Do zupy dodaj również wodę z ogórków kiszonych. Ten składnik wzmocni smak i doda potrawie charakteru.

Lewandowska nie zabiela ogórkowej śmietaną. Wykorzystuję natomiast kremowy jogurt naturalny. Produkt miesza wcześniej z odrobiną ostudzonego wywaru i dodaje do zupy. To prosty trik, żeby produkty mleczne nie zwarzyły się w garnku i nie zepsuły całego dania.

Przepis na ogórkową Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • ok. 350 g piersi z kurczaka

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • pół selera korzeniowego

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 3 ziemniaki

  • 300 g ogórków kiszonych

  • szklanka wody z ogórków kiszonych

  • garść natki pietruszki

  • kubeczek kremowego jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz

Jak ugotować zupę ogórkową na piersi z kurczaka? Zupa jest lekka i bardzo pożywna

Ziemniaki, marchew, seler i korzeń pietruszki obierz i pokrój w kostkę. Pokrój również mięso. Przygotowane składniki przełóż do garnka i zalej 1 l zimnej wody.

Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotuj, aż mięso i warzywa będą miękkie. W tym czasie zetrzyj na tarce ogórki kiszone. Dodaj je do ugotowanego wywaru razem ze szklanką zalewy z ogórków.

Gotuj kilka minut. Jogurt wymieszaj z kilkoma łyżkami przestudzonej zupy, wlej do garnka. Ogórkową dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki i podaj.

Lewandowska nie piecze gołąbków. Ma jeszcze lepszy patent na kultowe danie. Masz ochotę na szybką i zdrową przekąskę? Przygotuj frytki według przepisu Anny Lewandowskiej. Nie zrobisz ich z ziemniaków.

ogórkowa Anny Lewandowskiej
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba.pl