Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić wigilijną kutię?
canva/lesichkadesign

Jak zrobić wigilijną kutię?

29 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kutia, uznawana za jedną z dwunastu tradycyjnych potraw na wigilijnym stole, dla wielu osób jest koniecznością. Nie każdy wie jednak jak przygotować to specyficznie brzmiące danie. Poniżej pokazujemy najprostszy i najszybszy sposób, dzięki któremu w mniej więcej godzinę można przygotować pyszną i słodką kutię.

Kutia wywodzi się z tradycyjnej kuchni kresowej, a obecnie jest najczęściej przyrządzana na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie oraz w przygranicznych powiatach województwa podkarpackiego. Jest połączeniem pszenicy, maku, bakalii oraz miodu.

Nazwa "kutia" pochodzi z języka ukraińskiego "kókkos", co oznacza pestkę lub ziarno. Trzeba pamiętać, że kutia jest bardzo kalorycznym daniem, składającym się głównie z cukru - jej smak jest jednak na tylko smaczny, że ciężko powstrzymać się przed kolejnymi dokładkami

Przepis na klasyczną kutię

Składniki:

  • 2 szklanki maku

  • 500 g pszenicy

  • 2 szklanki mleka

  • 3/4 szklanki miodu

  • pół szklanki rodzynek

  • pół szklanki cukru

  • pół szklanki orzechów włoskich

  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

  • pół szklanki migdałów

  • 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy

Zacznij od przepłukania maku bieżącą wodą, zalania go gorącym mlekiem i gotowaniem nasion przez około 30 minut na małym ogniu. Odstaw do wystudzenia. Odsącz mak z mlek, przełóż do maszynki do mielenia i zmiel dwukrotnie na drobnych oczkach.

W osobnym garnku zagotuj 2 litry czystek wody. Pszenicę kilkakrotnie przepłucz pod bieżącą wodą i wrzuć ją do wrzątku. Gotuj ziarna przez 10 minut, a następnie odcedź je i odstaw do ostudzenia. Rodzynki umyj w ciepłej wodzie i również odcedź.

Rozpuść miód i podsmaż na nim skórkę pomarańczową. Mak wymieszaj z pszenicą, miodem, syropem cukrowym, migdałami oraz orzechami włoskimi. Do kutii dodaj ekstrakt waniliowy, wymieszaj i odstaw na całą noc do lodówki. Następnego dnia będzie smakować najlepiej. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się czym zastąpić zwykły proszek do pieczenia. Ten tekst wyjawia przepis na pyszne kremówki.

Kutia

Źródło: canva/renvema, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: winiary Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy