Jaką wodą zalewasz obsmażone mięso? To najważniejsze, by gulasz wyszedł idealny
Niewiele rzeczy może się równać z pysznym, aromatycznym gulaszem. Czasem jednak mimo najszczerszych chęci, mięso wychodzi twarde i mało apetyczne. Winę za to ponosi nieumiejętne przygotowanie mięsa i nieprawidłowe duszenie. Pamiętaj, że mięso po obsmażeniu należy zalewać tylko i wyłącznie gorącą wodą.
Przygotowanie idealnego gulaszu nie jest trudne
Mięso na gulasz obsmażamy, a następnie przerzucamy do garnka. Następnie przychodzi czas na zalanie go wodą i duszenie. Zimny płyn sprawi, że wieprzowina czy wołowina zrobią się twarde i żylaste. Podpowiadamy, jak właściwie przyrządzić gulasz, aby zawsze był apetyczny i rozpływał się w ustach.
Jak należy przyrządzać gulasz, aby zawsze wychodził pyszny?
Przygotowanie gulaszu rządzi się pewnymi prawami . Pierwszym z nich jest wybór odpowiedniego mięsa . Kawałek powinien zawierać w sobie tłuszcz i przerosty. Pierwszy jest nośnikiem smaku, drugi zapewnia odpowiednia konsystencję dania . Zbyt chude mięso sprawi, że potrawa wyjdzie niesmaczna .
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni . Pamiętaj, by tłuszcz przed obsmażaniem został dobrze rozgrzany . Mięso obsmażaj z każdej strony na rumiany kolor. Dzięki temu zamkną się w nim pory, a cały smak i sok pozostaną wewnątrz .
Po obsmażeniu mięsa na gulasz przyszła pora na duszenie . W tym właśnie miejscu wielu ludzi popełnia poważny błąd . Obsmażone mięso zawsze należy zalewać wyłącznie gorącą wodą . Zimny płyn w połączeniu z gorącą wieprzowiną lub wołowiną sprawi, że stanie się ona twarda .
Sól do gulaszu dodaje się dopiero pod koniec duszenia . Przyprawa ta dosypana zbyt wcześnie wpływa bowiem niekorzystnie na miękkość i smak potrawy . Gulasz do smaku wystarczy doprawić solą przed samym jego podaniem . Wcześniejsze solenie nie tylko nie daje żadnych korzyści, ale wręcz szkodzi .
Jakie jeszcze sztuczki warto znać w związku z gotowaniem gulaszu?
Ważne w procesie przyrządzania gulaszu jest nie tylko mięso, ale też garnek . Ważne aby posiadał on szczelną, dobrze przylegającą pokrywkę . Bez niej danie nie będzie się dusić, ale gotować . Taki rodzaj obróbki w przypadku gulaszu jest zupełnie nietrafiony.
Twarde, czerwone mięso możemy dodatkowo zmiękczyć . Pomoże nam w tym odrobina mocnego alkoholu . Podobne działanie będzie miała kapka octu winnego, cukier lub kawałek jabłka . Te dodatki warto mieć pod ręką podczas przygotowywania gulaszu.
Podsmażone mięso najczęściej zalewa się wodą . Można jednak w prosty sposób wzbogacić smak dania . Zamiast wody użyj domowego bulionu . Dzięki temu gulasz wyjdzie nadzwyczaj aromatyczny .
Na patelni po obsmażeniu mięsa zostaje spora ilość smaku . Szkoda, aby takie bogactwo poszło na zmarnowanie . Na tym samym tłuszczu możesz z powodzeniem obsmażyć cebulę, którą dodasz potem do garnka . Dzięki tej prostej czynności gulasz nie będzie miał sobie równych.
Gulasz wymaga odpowiedniego czasu duszenia . Najkrócej dusi się drób, najdłużej zaś wołowinę. Pamiętaj, że zbyt długie duszenie nie wyjdzie mięsu na dobre . W efekcie będzie rozgotowane i bez smaku. W tym artykule poznasz inne ciekawe sposoby na zmiękczanie mięsa . W wyborze najlepszego produktu do potrawy pomoże garść porad z naszej strony .