Smakosze.pl

Canva / TAGSTOCK1

Wlej 2 łyżki w trakcie duszenia. Mięso po kwadransie będzie miękkie

17 Lutego 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Twarde mięso na obiad jest zmorą każdej gospodyni domowej. Na szczęście w łatwy sposób można uniknąć tej kulinarnej katastrofy. Do garnka z nieco podduszonym gulaszem dolej trochę octu spirytusowego. To sprawdzona, choć nie jedyna metoda na przyspieszenie mięknięcia mięsa.

Co warto dodać do garnka podczas duszenia mięsa?

Ocet możemy zastąpić mocniejszym alkoholem. Wpłynie on pozytywnie nie tylko na miękkość mięsa, ale również na jego smak. Kapka płynu z domowego barku wspaniale urozmaici Twoją potrawę. Szczerze polecamy wypróbowanie takiej metody. 

pasta jajeczna Smakoszy

Nic nie przebije pasty jajecznej Smakoszy. 1 nietypowy dodatek zmienia wszystko

CZYTAJ DALEJ

W jaki sposób dodawać ocet do duszonego mięsa?

Ocet dodaje się, gdy mięso jest już nieco podduszone i zaczyna robić się miękkie. Składnik do skutecznego zadziałania potrzebuje zaledwie 15 minut. Do garnka wystarczy wlać 2 łyżki produktu. Dzięki temu mamy pewność, że dodatkowy składnik nie zdominuje smaku potrawy.

Jeśli marynujesz mięso przed obróbką termiczną, możesz wzbogacić octem również zalewę. Leżakowanie w niej sprawi, że wołowina czy wieprzowina nabiorą wyjątkowej kruchości. Różnicę zauważysz od pierwszego kęsa.

Podobnie jak z octem możesz postąpić z alkoholem. Mięso nasmaruj nim i wstaw do chłodzenia, a po godzinie gotowe będzie do dalszej obróbki. Pamiętaj, że alkohol paruje pod wpływem temperatury, nie musisz zatem obawiać się w daniu niepożądanych procentów.

Marynowanie w spirytusie czy whisky nie jest jedyną metodą. Porcję trunku możesz dodać do garnka już w trakcie duszenia. Zasada jest identyczna jak w przypadku octu. Po prostu wlej odrobinę, gdy mięso zacznie robić się miękkie. 

 

Jakie są jeszcze sprawdzone sposoby na miękkie mięso?

Zbyt twarde mięso możesz uratować nie mając w domu octu, ani alkoholu. Po prostu wyjmij z kuchennej szafki sodę oczyszczoną. Ile dodać jej do garnka, aby uzyskać miękkie mięso? Prawidłowe proporcje wynoszą pól łyżeczki na każdy litr wody.

Jeśli obawiasz się o skuteczne duszenie mięsa warto odpowiednio potraktować je jeszcze przed obróbką termiczną. Z pomocą przychodzi oczywiście marynowanie. Jest kilka produktów, które nadadzą się do tego wyśmienicie.

Mówiliśmy o occie oraz alkoholu dodanym do marynaty. Zaskakującym ich zamiennikiem mogą być owoce. Kwaśne kiwi i cytryna idealnie zdadzą egzamin. Pokrój je w plastry i obłóż nimi mięso, a wyjdzie doskonale delikatne.

Co zrobić, jeśli owocowe nuty nie pasują do zamysłu na duszenie mięsa? Postaw na produkty mleczne. Mleko, jogurt oraz maślanka nie będą miały tak zdecydowanego wpływu na smak potrawy, za to tak samo skutecznie spełnią swoje zadanie, jakim jest jej zmiękczenie.

Duszenie mięsa musi zająć odpowiednia ilość czasu. Pamiętaj jednak, aby z nim nie przedobrzyć. Zbyt długa obróbka termiczna sprawi, że danie wyjdzie suche, twarde i łykowate. Zamiast dusić w nieskończoność, skorzystaj z jednej z zaproponowanych przez nas metod. 

Na smak i miękkość gulaszu wpływ ma odpowiedni dobór mięsa . Cudownie miękkie mięso uzyskacie w tym przepisie na pożywną zupę gulaszową .

gulasz na talerzu.png
Canva / wolf_art
dziwna wiadomość na drzwiach restauracji

Skandaliczny napis na drzwiach restauracji. "Nie rozumiem, jak można tak podle traktować kogokolwiek!"

CZYTAJ DALEJ
Porzeczki są zdrowe

Białe, czarne czy czerwone - które porzeczki są najzdrowsze? Jedne są bogate w antyoksydanty

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Ta roślina zbija cholesterol i wspomaga dobry sen. Większość Polaków nie ma pojęcia o jej istnieniu
Czytaj więcej >

Porady

Moja mama nie hartuje śmietany chochlą gorącej zupy. Ma znacznie lepszy sposób, danie nigdy się nie warzy
Czytaj więcej >

Porady

Moja babcia zawsze wrzucała orzechy włoskie do wrzątku. Powód jest bardzo ważny, mało kto ma pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Weź 2 widelce i wbij w kurczaka. Dlaczego nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki?
Czytaj więcej >

Porady

Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób
Czytaj więcej >

Porady

Weź wykałaczkę i wetknij między pokrywkę a garnek. Zawsze tak robię podczas gotowania makaronu
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >