Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wlej 2 łyżki w trakcie duszenia. Mięso po kwadransie będzie miękkie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 17.02.2023 23:01

Wlej 2 łyżki w trakcie duszenia. Mięso po kwadransie będzie miękkie

duszenie mięsa
Canva / TAGSTOCK1

Twarde mięso na obiad jest zmorą każdej gospodyni domowej. Na szczęście w łatwy sposób można uniknąć tej kulinarnej katastrofy. Do garnka z nieco podduszonym gulaszem dolej trochę octu spirytusowego. To sprawdzona, choć nie jedyna metoda na przyspieszenie mięknięcia mięsa.

Co warto dodać do garnka podczas duszenia mięsa?

Ocet możemy zastąpić mocniejszym alkoholem. Wpłynie on pozytywnie nie tylko na miękkość mięsa, ale również na jego smak. Kapka płynu z domowego barku wspaniale urozmaici Twoją potrawę. Szczerze polecamy wypróbowanie takiej metody. 

Nic nie przebije pasty jajecznej Smakoszy. 1 nietypowy dodatek zmienia wszystko

W jaki sposób dodawać ocet do duszonego mięsa?

Ocet dodaje się, gdy mięso jest już nieco podduszone i zaczyna robić się miękkie. Składnik do skutecznego zadziałania potrzebuje zaledwie 15 minut. Do garnka wystarczy wlać 2 łyżki produktu. Dzięki temu mamy pewność, że dodatkowy składnik nie zdominuje smaku potrawy.

Jeśli marynujesz mięso przed obróbką termiczną, możesz wzbogacić octem również zalewę. Leżakowanie w niej sprawi, że wołowina czy wieprzowina nabiorą wyjątkowej kruchości. Różnicę zauważysz od pierwszego kęsa.

Podobnie jak z octem możesz postąpić z alkoholem. Mięso nasmaruj nim i wstaw do chłodzenia, a po godzinie gotowe będzie do dalszej obróbki. Pamiętaj, że alkohol paruje pod wpływem temperatury, nie musisz zatem obawiać się w daniu niepożądanych procentów.

Marynowanie w spirytusie czy whisky nie jest jedyną metodą. Porcję trunku możesz dodać do garnka już w trakcie duszenia. Zasada jest identyczna jak w przypadku octu. Po prostu wlej odrobinę, gdy mięso zacznie robić się miękkie. 

 

Jakie są jeszcze sprawdzone sposoby na miękkie mięso?

Zbyt twarde mięso możesz uratować nie mając w domu octu, ani alkoholu. Po prostu wyjmij z kuchennej szafki sodę oczyszczoną. Ile dodać jej do garnka, aby uzyskać miękkie mięso? Prawidłowe proporcje wynoszą pól łyżeczki na każdy litr wody.

Jeśli obawiasz się o skuteczne duszenie mięsa warto odpowiednio potraktować je jeszcze przed obróbką termiczną. Z pomocą przychodzi oczywiście marynowanie. Jest kilka produktów, które nadadzą się do tego wyśmienicie.

Mówiliśmy o occie oraz alkoholu dodanym do marynaty. Zaskakującym ich zamiennikiem mogą być owoce. Kwaśne kiwi i cytryna idealnie zdadzą egzamin. Pokrój je w plastry i obłóż nimi mięso, a wyjdzie doskonale delikatne.

Co zrobić, jeśli owocowe nuty nie pasują do zamysłu na duszenie mięsa? Postaw na produkty mleczne. Mleko, jogurt oraz maślanka nie będą miały tak zdecydowanego wpływu na smak potrawy, za to tak samo skutecznie spełnią swoje zadanie, jakim jest jej zmiękczenie.

Duszenie mięsa musi zająć odpowiednia ilość czasu. Pamiętaj jednak, aby z nim nie przedobrzyć. Zbyt długa obróbka termiczna sprawi, że danie wyjdzie suche, twarde i łykowate. Zamiast dusić w nieskończoność, skorzystaj z jednej z zaproponowanych przez nas metod. 

Na smak i miękkość gulaszu wpływ ma odpowiedni dobór mięsa. Cudownie miękkie mięso uzyskacie w tym przepisie na pożywną zupę gulaszową.

gulasz na talerzu.png
Canva / wolf_art
Tagi: Ocet Obiad Mięso