Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak ugotować kalafiora, żeby był śnieżnobiały? 1 dodatek jest kluczowy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.03.2023 11:17

Jak ugotować kalafiora, żeby był śnieżnobiały? 1 dodatek jest kluczowy

ugotuj kalafiora w mleku, a nie straci koloru
canva/KEVMA21

Ugotuj kalafiora w mieszance wody i mleka. Wsyp cukier i sól w odpowiednich proporcjach. Warzywo będzie delikatne, smaczne i nie straci swojego koloru. Jeśli chcesz pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania, do garnka dodaj gałkę muszkatołową, listek laurowy lub sok z cytryny.

Kalafior wcale nie musi śmierdzieć podczas gotowania

Kalafior jest bardzo uniwersalnym warzywem. Dodajemy go między innymi do sałatek, pieczemy, gotujemy zupę, gotujemy i podajemy z okrasą z mąki i bułki tartej. Z kalafiora przygotujemy także wyśmienite puree do obiadu oraz pożywne pasty kanapkowe. 

Niestety kalafior pod wpływem wysokiej temperatury żółknie i traci swój apetyczny, śnieżnobiały kolor. Warzywo nie pachnie również zbyt dobrze, kiedy je gotujemy. Są na to jednak skuteczne sposoby. Zastosuj patent z mlekiem, sodą oczyszczoną, cytryną i octem.

Kalafior nie będzie śmierdział podczas gotowania, kiedy do garnka dodamy listek laurowy i odrobinę startej gałki muszkatołowej. Mleko i cytryna również pomogą zneutralizować nieprzyjemny zapach.

Strzelczyk przypomniał wszystkim dawny patent. Inne desery mogą się schować

Ugotuj kalafiora w mleku i wodzie, a będzie idealnie biały

Mieszanka mleka i wody doskonale sprawdza się do gotowania kalafiora. Mleko sprawia, że warzywo po ugotowaniu nie żółknie. Do garnka wlej mleko i wodę w takich samych proporcjach, zagotuj. Opłucz kalafiora pod zimną, bieżącą wodą i włóż do garnka, kiedy mleko z wodą zaczną się gotować. 

Wsyp sól i cukier. Proporcje są następujące: na 1 l płynu wsyp po łyżeczce przypraw. Garnek przykryj i gotuj przez około 15- 20 minut. Po tym czasie kalafior będzie miękki, lekko słodkawy i śnieżnobiały. 

Wypróbuj patent z sodą oczyszczoną, cytryną lub octem

Soda oczyszczona i cytryna również dobrze radzą sobie z utrzymaniem śnieżnobiałego koloru kalafiora podczas gotowania. Do garnka wsyp łyżeczkę sody, następnie zagotuj i włóż warzywo. Gotuj do miękkości pod przykryciem. 

Kalafior dzięki przyprawom będzie miał apetyczny kolor. Podobny efekt uzyskasz, kiedy do garnka z gotującą się wodą wlejesz 2 łyżki soku z cytryny lub łyżkę octu.

Z kalafiora przygotujesz również steki i kotlety. Dania są banalnie proste w przygotowaniu, tanie i pyszne. Posmakują całej rodzinie.

kalafior.jpg
canva/HandmadePictures