Jak ugotować kalafiora, żeby był śnieżnobiały? 1 dodatek jest kluczowy
Ugotuj kalafiora w mieszance wody i mleka. Wsyp cukier i sól w odpowiednich proporcjach. Warzywo będzie delikatne, smaczne i nie straci swojego koloru. Jeśli chcesz pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania, do garnka dodaj gałkę muszkatołową, listek laurowy lub sok z cytryny.
Kalafior wcale nie musi śmierdzieć podczas gotowania
Kalafior jest bardzo uniwersalnym warzywem. Dodajemy go między innymi do sałatek, pieczemy, gotujemy zupę, gotujemy i podajemy z okrasą z mąki i bułki tartej. Z kalafiora przygotujemy także wyśmienite puree do obiadu oraz pożywne pasty kanapkowe.
Niestety kalafior pod wpływem wysokiej temperatury żółknie i traci swój apetyczny, śnieżnobiały kolor. Warzywo nie pachnie również zbyt dobrze, kiedy je gotujemy. Są na to jednak skuteczne sposoby. Zastosuj patent z mlekiem, sodą oczyszczoną, cytryną i octem.
Kalafior nie będzie śmierdział podczas gotowania, kiedy do garnka dodamy listek laurowy i odrobinę startej gałki muszkatołowej. Mleko i cytryna również pomogą zneutralizować nieprzyjemny zapach.
Strzelczyk przypomniał wszystkim dawny patent. Inne desery mogą się schowaćUgotuj kalafiora w mleku i wodzie, a będzie idealnie biały
Mieszanka mleka i wody doskonale sprawdza się do gotowania kalafiora. Mleko sprawia, że warzywo po ugotowaniu nie żółknie. Do garnka wlej mleko i wodę w takich samych proporcjach, zagotuj. Opłucz kalafiora pod zimną, bieżącą wodą i włóż do garnka, kiedy mleko z wodą zaczną się gotować.
Wsyp sól i cukier. Proporcje są następujące: na 1 l płynu wsyp po łyżeczce przypraw. Garnek przykryj i gotuj przez około 15- 20 minut. Po tym czasie kalafior będzie miękki, lekko słodkawy i śnieżnobiały.
Wypróbuj patent z sodą oczyszczoną, cytryną lub octem
Soda oczyszczona i cytryna również dobrze radzą sobie z utrzymaniem śnieżnobiałego koloru kalafiora podczas gotowania. Do garnka wsyp łyżeczkę sody, następnie zagotuj i włóż warzywo. Gotuj do miękkości pod przykryciem.
Kalafior dzięki przyprawom będzie miał apetyczny kolor. Podobny efekt uzyskasz, kiedy do garnka z gotującą się wodą wlejesz 2 łyżki soku z cytryny lub łyżkę octu.
Z kalafiora przygotujesz również steki i kotlety. Dania są banalnie proste w przygotowaniu, tanie i pyszne. Posmakują całej rodzinie.