Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Tajemnica smaku tkwi w 1 szczególe
Wybór mięsa na gulasz nie jest oczywistą sprawą. Chybiona decyzja może zaważyć na finalnym smaku całej potrawy. Podczas zakupów pamiętaj, aby wybrać część tuszy z przerostami tkanki łącznej i odrobiną tłuszczu. Zapewni to odpowiednią konsystencję oraz smak dania.
Gulasz wywodzi się z kuchni węgierskiej. Tradycyjnie gotuje się go tam z wieprzowiny z dodatkiem papryki i cebuli. Obecnie potrawę tę możemy przygotować w rozmaitych wersjach i z różnych gatunków mięsa. Mimo tej różnorodności, przyrządzenie go niezmiennie rządzi się pewnymi prawami.
Z jakiego mięsa najlepiej przygotować gulasz?
Nie ma jednego, słusznego wyboru, jeśli chodzi o mięso na gulasz. Możemy postawić na klasyczną wieprzowinę, elegancką wołowinę lub delikatne mięso drobiowe. Niezależnie od podjętej decyzji ważne jest, aby zwrócić uwagę na pewną kwestię.
Mięso do gulaszu powinno być poprzerastane tłuszczem i tkanką łączną w postaci błon i włókien. Elementy te w trakcie gotowania wytopią się i rozgotują, tworząc gęsty i aromatyczny sos. W przypadku tej potrawy idealne kawałki mięsa bez grama tłuszczu lepiej sobie darować.
Jeśli przygotowujesz gulasz wieprzowy, rozważ karkówkę lub łopatkę. Z nieco mniej popularnych fragmentów tuszy sprawdzi się także goleń. Te części nadadzą gulaszowi odpowiedniej gęstości i kleistości.
Twój wybór padł na wołowinę? Tu również wybierz łopatkę lub karkówkę. Niezastąpiona może okazać się też pręga, zawierająca liczne przerosty.
Smaczny, delikatny gulasz możesz przygotować z mięsa drobiowego. W takim przypadku w sklepie zapytaj o golonkę indyczą lub mięso z udźca. Gulasz drobiowy, choć mniej wyrazisty w smaku, także znajdzie wierne grono odbiorców. Pokochają go przede wszystkim najmłodsi koneserzy dobrego jedzenia.
Przygotowanie gulaszu nie musi opierać się na jednym gatunku mięsa. Poszczególne rodzaje można ze sobą łączyć. Wykwintny gulasz można przygotować z bardziej niecodziennego mięsa, jak baranina, dziczyzna, a nawet ryby.
Jak prosto i smacznie przygotować gulasz?
Przepisów na gulasz jest całe zatrzęsienie. Niemniej w klasycznej wersji potrawy powinny znaleźć się pewne obowiązkowe składniki. Prawdziwy gulasz zawiera w sobie paprykę, cebulę oraz czosnek.
W kwestii przypraw nie zapomnij o liściach laurowych i zielu angielskim. Oczywiście w potrawie nie może zabraknąć słodkiej i ostrej papryki. Pamiętaj również o klasycznych przyprawach takich jak sól i pieprz.
Tajemnica smakowitego gulaszu tkwi w czasie jego przyrządzania. Miękkie mięso i obłędny sos wymagają stosownego czasu duszenia. Podczas kuchennych zmagań uzbrój się w cierpliwość i nie popędzaj potrawy. Odwdzięczy się za to swoim smakiem i aromatem.
Czy znasz niezwykły sposób na gulasz z mięsa mielonego? Zaskakujący gulasz grzybowy to doskonały pomysł na bezmięsny obiad.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ile ząbków czosnku można zjeść dziennie? Niewiarygodne, ale lepiej nie przekraczaj tej ilości
Okrasa marynuje wątróbkę w 4 składnikach. Lepszej nie zjesz w żadnej restauracji
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama