Jakie są najgorsze dodatki do kawy? 1 z nich jest używany na potęgę
Poranna kawa jest swoistym rytuałem dla wielu osób. Gorący napój pijamy także chętnie w ciągu dnia. Niestety często towarzyszą mu dodatki, które nie są zbyt korzystne dla naszego zdrowia. Śmietankę w proszku, słodziki i smakowe syropy lepiej puścić w niepamięć.
Picie kawy dobrze wpływa na ludzki organizm. Wspomaga koncentrację, przyspiesza metabolizm, a także wspiera pracę serca i układu krwionośnego. Te dobre cechy nader łatwo przyćmić jednak nadmiarem cukru i chemicznych dodatków, którymi zdarza nam się wzbogacić ten napój. Dla własnego dobra lepiej z nich zrezygnować.
Jakimi substancjami słodzimy kawę i jak one na nas wpływają?
Dla wielu osób gorzki smak czystego napoju jest nie do przejścia, dlatego najpopularniejszy dodatkiem do kawy jest cukier . Chętnie dosypujemy łyżeczkę czy dwie do każdej filiżanki. Jakie konsekwencje dla organizmu ma takie działanie ?
Cukier jest produktem silnie przetworzonym. Sprawia to, że niesie ze sobą jedynie puste kalorie i żadnych wartości odżywczych . Niestety znaleźć go możemy w wielu produktach spożywczych, co oznacza, że nieświadomie możemy nawet kilkukrotnie przekraczać jego zalecaną dzienną dawkę .
Picie kawy z cukrem podnosi to ryzyko. Szczególnie warto to mieć na uwadze, kiedy nie ograniczamy się do jednej filiżanki dziennie . Przez nadmiernie spożycie cukru podnosimy ryzyko wystąpienia otyłości, insulinooporności, a nawet cukrzycy typu 2 . Słodzenie kawy to nawyk, który zdecydowanie warto stopniowo wyeliminować ze swojej diety .
Oczywistą alternatywą dla cukru wydają się słodziki . Czy faktycznie kawa poprawiona tym produktem jest zdrowsza, niż słodzona białym kryształem? Niestety niekoniecznie .
Powinniśmy wystrzegać się słodzików syntetycznych takich jak acesulfam K, aspartam, sukraloza czy sacharyna . Te małe pudrowe pastylki niosą za sobą niemałe ryzyko. Zawarte w nich składniki zmieniają ludzki metabolizm i wzmagają apetyt, przez co coraz więcej i częściej podjadamy między posiłkami. To prosta droga do nadwagi i otyłości .
Jakie smakowe dodatki do kawy są wyjątkowo niekorzystne?
Niektórzy ludzie nie wyobrażają sobie picia czarnej kawy. Obowiązkowym punktem programu jest w takim przypadku jej zabielenie. Nie wszystkie powszechnie używane w tym celu produkty są dla nas dobre . Warto mieć tego świadomość.
Jeśli dodajesz do kawy śmietanki w proszku, lepiej zaniechaj tego zwyczaju . W jej składzie nie znajdziesz żadnych korzystnych elementów. Wypełniony jest on cukrem a także sztucznymi dodatkami z grupy E .
Nie lepiej przestawia się sprawa z bitą śmietaną. Mowa tutaj przede wszystkim o tej gotowej, kupowanej w sprayu . Cukier, chemia i wyjątkowo kontrowersyjny olej palmowy w składzie sprawiają, że lepiej trzymać się od niej z daleka .
Dobrym zwyczajem wydaje się ograniczanie spożycia tłuszczu. Jak jednak zostało udowodnione, nie dotyczy to odtłuszczonego mleka . Produkty mleczne z naturalnym tłuszczem są znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu. Jeśli zabielasz kawę za pomocą mleka, używaj do tego nabiału pełnotłustego . Raz na zawsze należy rozwiązać spór dotyczący wyboru kawy między rozpuszczalną, a sypaną . Jeśli chcesz zrezygnować z cukru w kawie, zastąp go szczyptą dobrze znanej przyprawy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ta sztuczka ułatwi ci życie. Strzelczyk pokazał najlepszy patent z papierem do pieczenia
-
Jaka jest różnica między śmietaną, a śmietanką? Niektórzy nazw używają zamiennie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama