Smakosze.pl Show-biznes od kuchni Jakubiak w gorzkich słowach o leczeniu w Izraelu. Tę jedną rzecz znosi wyjątkowo źle
Fot.Instagram/tomasz_jakubiak

Jakubiak w gorzkich słowach o leczeniu w Izraelu. Tę jedną rzecz znosi wyjątkowo źle

9 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tomasz Jakubiak w związku ze swoją poważną chorobą przebywa na leczeniu w Izraelu. Na swoim profilu w mediach społecznościowych udostępnił film, w którym informuje fanów o swoim samopoczuciu. Wskazał także, co doskwiera mu najbardziej. Pod postem pojawiły się słowa wsparcia od fanów.

Tomasz Jakubiak w Izraelu

We wrześniu Tomasz Jakubiak przekazał wstrząsającą wiadomość . W jego organizmie wykryto rzadki nowotwór w późnej fazie rozwoju. Choroba postępowała bardzo szybko, a kucharz, kojarzony ze stacją TVN , zmienił się fizycznie. Na początku opinia publiczna myślała, że to efekt jakiejś cudownej diety. Prawda wszyła na jaw dopiero wtedy, kiedy Jakubiak poinformował, że zmaga się z nowotworem jelita i dwunastnicy.

Po jakimś czasie okazało się, że choroba zaatakowała także kości. Z tego powodu kucharz na początku grudnia udał się na leczenie do Izraela. To właśnie stamtąd przekazał poruszającą wiadomość, w której wskazał, co jest dla niego najgorsze.

jaku biak.jpg
Fot.Instagram/tomasz_jakubiak
Usmaż schab i zapiecz z aromatycznym sosem. Obiad od Strzelczyka to strzał w 10

Jakubiak mówi, jak się czuje

W niedzielę (8 grudnia) Tomasz Jakubiak udostępnił na Instagramie nagranie video , w którym poinformował fanów, że mija właśnie szósty dzień jego pobytu w Izraelu. Opowiedział także, jak przebiega leczenie oraz o tym, jak się czuje .

Leczenie przebiega jak na razie dobrze, bo chodzę, stoję na nogach. Fakt faktem, że noce są ciężkie – opowiadał Jakubiak.

Kucharz na nagraniu wydawał się zadowolony, ale wskazał także, co przeszkadza mu najbardziej.

Najgorsze jest to, że ja cały czas nie mogę jeść. A kuchnia bliskowschodnia – kuchnia arabska, kuchnia libańska, kuchnia izraelska – to są kuchnie, które ja kocham ponad wszystko. Uważam, że to jest jedna z najbogatszych kuchni na świecie i po prostu przechodząc obok tych zapachów, które są wszędzie, to jest po prostu, jakbym sobie podcinał żyły . Normalnie chodzę sobie z Anastazją do restauracji i siedzę przy stoliku i tylko wącham, patrzę i podziwiam. Nie jest to lekkie – wyznał członek jury programu MasterChef.

Niektórych może to dziwić, że Jakubiak, zamiast opowiadać więcej o swoim zdrowiu, ubolewa nad tym, że nie może spróbować lokalnych dań . Należy jednak pamiętać, że jest zawodowym kucharzem, którego pasją jest gotowanie i jedzenie, więc to naturalne, że przy obecnym stanie jego zdrowia, brak możliwości spożycia ulubionych dań jest prawdziwą bolączką.

Fani pocieszają Jakubiaka

Słynny kucharz zachęcił fanów, aby zajrzeli na jego kanał na platformie YouTube, gdzie w przeszłości pokazał, jak przygotować popularne dania kuchni bliskowschodniej. Wyraził także nadzieję, że udostępnione tam przepisy sprawią, że powspominają go miło i co najważniejsze – ugotują pyszne dania.

Wierni fani odwdzięczyli się Jakubiakowi słowami otuchy, a wielu życzyło także szybkiego powrotu do zdrowia.

Cierpliwości jeszcze się najesz tej kuchni. Przytulam i do przodu – napisała jedna z użytkowniczek.

Tam, gdzie jedzenie, tam i Tomek. Dobrze cię widzieć w dobrym humorze, oby tak dalej – napisała inna.

Jakubiak słowa wsparcia i pomoc zyskuje z każdej strony. Niedawno najlepsi kucharze z Polski zorganizowali kolację charytatywną, z której dochód przekazano na jego leczenie . My również przyłączamy się do słów wsparcia i życzymy jak najszybszego powrotu do zdrowia.

Sprawdź także przepis na puszyste naleśniki oraz poznaj sposób na zakup suszonych grzybów dobrej jakości .

Moja babcia robiła krupnik tylko na takim mięsie. Jak dla mnie żaden inny nie smakuje lepiej
Biedronka rzuciła w promocji z samego rana. Bez tego składnika nie przygotujesz świąt
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy