Dodaj trochę do ciasta na naleśniki. Zrobisz z nich idealne krokiety na święta
Przed tobą najlepsze przepis na świąteczne krokiety. Wystarczy, że naleśniki na nie przygotujesz z jednym dodatkiem. Dzięki niemu wyjdą delikatne i puszyste jak nigdy dotąd. Poznaj przepis, a ciasto na naleśniki już zawsze będziesz przygotowywać w ten sposób.
Sposób na udane krokiety
Na wielu świątecznych stołach, jako dodatek do barszczu, pojawiają się krokiety. I choć ich smak zależy przede wszystkim od farszu, warto pochylić się także nad naleśnikami, w które jest on zawinięty. Niektórzy są przekonani, że wystarczy przygotować tak jak zawsze i będzie dobrze. Okazuje się jednak, że krokiety zyskają na smaku, jeżeli do ciasta na naleśniki dodasz jeden składnik.
Jest popularny, bo stosuje się go przygotowania ciast, więc być może masz go w swojej kuchni. Dzięki niemu naleśniki wyjdą odpowiednio puszyste. Listę potrzebnych składników oraz przepis poznasz w dalszej części.
Sprawdź zanim kupisz. Te grzyby suszone nie nadają się do jedzeniaCiasto na naleśniki tylko z tym składnikiem
Ciasto na naleśniki wyjdzie idealne, jeżeli dodasz do niego odrobinę proszku do pieczenia. Składnik może dziwić, ale w odpowiednich proporcjach zagwarantuje idealną konsystencję ciasta i puszystość po usmażeniu. Potrzebne produkty znajdziesz na liście poniżej.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 szczypta proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka gazowanej wody
- 3 łyżki masła
- 1 szczypta soli
- olej
Przepis na puszyste naleśniki
Do dużej miski wsyp mąkę i wbij jajka. Następnie wlej wodę i mleko. Za pomocą miksera połącz składniki w jednolitą masę.
Dopiero wtedy dodaj po szczypcie soli i proszku do pieczenia. Dołóż masło. Ponownie wymieszaj składniki.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wystarczy niewielka ilość, bo tłuszcz znajduje się także w samym cieście. Nanieś odrobinę ciasta i równomiernie je rozprowadź. Naleśniki smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia.
Sprawdź także, jak kupować suszone grzyby oraz dowiedz się, na jakim mięsie gotować krupnik.