Moja babcia robiła krupnik tylko na takim mięsie. Jak dla mnie żaden inny nie smakuje lepiej
Zapomnij o swoim tradycyjnym przepisie na krupnik. Ta rozgrzewająca zupa może być jeszcze lepsza. Wystarczy przygotować ją na zupełnie innym mięsie niż zazwyczaj, a zyska na smaku. Poznaj przepis babci i ugotuj krupnik, którego nic nie jest w stanie przebić.
Krupnik według babci
Krupnik jest jedną z najlepszych polskich zup, która często pojawia się na obiad. Okazuje się jednak, że danie może być jeszcze lepsze. Zazwyczaj gospodynie przygotowują zupę na żeberkach, ale jakie było moje zdziwienie, kiedy dowiedziałem się, że babcia zamiast niego używa innego mięsa.
Zupa według jej przepisu powstaje z kurczaka. To mięso nada jej lekkości, ale mimo to wciąż pozostanie wyrazista. Dzięki zamianie składników krupnik będzie lżejszy dla żołądka i zdrowszy. Czytaj dalej, a poznasz pozostałe składniki i przepis.
Krupnik tylko z tym mięsem
Jak już wiesz, krupnik z tego przepisu powstaje z kurczaka, a ściśle mówiąc – z udek. Krupnik z przepisu babci różni się także innym składnikiem. Zazwyczaj do jej przygotowania używa się kaszy jęczmiennej, a w tym wypadku będzie to kasza jaglana. Oprócz nich potrzebne będą także inne składniki, takie jak warzywa i przyprawy. Zdjęcie umieszczone w artykule, pochodzi z kanału Weronika Domogród, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 2 l wody
- 200 g kaszy jaglanej
- 5 ziemniaków
- 1 seler
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 pęczek natki pietruszki
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz
- sól
Przepis babci na krupnik
Do garnka włóż umyte nogi z kurczaka. Zalej je wodą. Włóż liście laurowe i ziele angielskie.
Składniki gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę oraz seler obierz, umyj i pokrój w niewielką kostkę.
Do zupy dodaj warzywa i gotuj je, do momentu zmięknięcia. Zupę dopraw pieprzem i solą. Na koniec wsyp kaszę jaglaną i gotuj zupę, do momentu aż kasza spęcznieje. Gotowy krupnik podawaj na obiad.
Sprawdź także, dlaczego warto zawijać końcówkę banana oraz poznaj przepis na doskonały obiad.