Sprawdź zanim kupisz. Te grzyby suszone nie nadają się do jedzenia
Suszone grzyby są niezbędnym składnikiem świątecznych potraw, nadają im nie tylko smaku, ale i aromatu. Nie każdy ma swoich zapasach grzyby zebrane jesienią i musi posiłkować się tymi ze sklepu. Nie ma w tym nic złego, ale podczas zakupów trzeba zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Dowiedz się, jak kupić dobre grzyby, a będziesz cieszyć się ich smakiem za każdym razem.
Suszone grzyby ze sklepu, czyli patrz na etykiety
Jakiś czas temu we Włoszech wybuchł mały skandal. W sklepach pojawiły się suszone borowiki, które sprzedawane były jako te pochodzące z Włoch Okazało się jednak, że faktycznym miejscem ich pochodzenia były Chiny. Wśród Włochów, którzy stawiają na lokalność, wywołało to niemałe oburzenia.
Ta sytuacja udowadnia nam, że nie warto wierzyć reklamom lub zapewnieniom sprzedawcy, a etykietom. Tylko z umieszczonych tam informacji możemy dowiedzieć się, skąd tak naprawdę pochodzą suszone grzyby. Będą najlepsze tylko i wyłącznie wtedy, kiedy krajem ich pochodzenia będzie Polska.
Moja babcia robiła krupnik tylko na takim mięsie. Jak dla mnie żaden inny nie smakuje lepiejTe grzyby suszone są najgorsze
Zazwyczaj suszone grzyby są sprzedawane w przezroczystych opakowaniach. To stanowi przewagę dla ciebie. Dzięki temu możesz dokładnie obejrzeć grzyby i sprawdzić, w jakim są stanie.
Bardzo często zdarza się, że pojawiają się na nich niewielkie białe plamki lub nalot. Niektórzy myślą, że jest to normalne zjawisko, ale prawda okazuje się zupełnie inna. Takie plamy mogą oznaczać, że suszone grzyby były źle przechowywane i pojawia się na pleśń. Z tego powodu nie należy ich kupować, a tym bardziej spożywać.
Jak kupić dobre grzyby suszone?
Podczas zakupu suszonych grzybów warto zwrócić także uwagę na dwie rzeczy. Po pierwsze, sprawdź dno opakowania. Jeżeli zauważysz tam jakieś pasożyty, np.: larwy lub owady, nie kupuj takich grzybów.
Po drugie suszone grzyby warto pościskać palcami i w ten sposób określić ich kruchość. Jeżeli susz łatwo się kruszy i jest nieco giętki, to dobry znak, bo oznacza, że grzyby są dobrej jakości. Grzyby, które są miękkie, a w dodatku niełamliwe, oznaczają, że nie są do końca wysuszone i trzeba ich unikać.
Stosując podczas zakupów wszystkie wymienione porady, będziesz mieć pewność, że zakupione, suszone grzyby są dobrej jakości. Takie też będą przygotowane z nich potrawy.
Sprawdź także, dlaczego warto wybrać się na zakupy do Biedronki oraz dowiedz się, na jakim mięsie ugotować krupnik.