Smakosze.pl Dieta Jeden z najzdrowszych owoców świata rośnie w Polsce. W PRL-u za nim nie przepadali
Fot. Canva

Jeden z najzdrowszych owoców świata rośnie w Polsce. W PRL-u za nim nie przepadali

9 stycznia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Rzadko się o nim mówi, a to najzdrowszy owoc na świecie. Ludzie o nim zapomnieli, ale na szczęście powoli wraca pamięć o nim i dołącza do codzienności wielu osób. Można z niego zrobić nalewkę, konfiturę oraz sok. Nie wszyscy wiedzą, że ma on również działanie lecznicze.

Najzdrowszy owoc na świecie

Dereń to niepozorny krzew o intensywnie czerwonych owocach . Jego historia w Polsce jest głęboko zanurzona w burzliwych dziejach naszego kraju . W czasach PRL-u, ze względu na swoje arystokratyczne konotacje, był osaczany i zepchnięty w niebyt. Na szczęście, dzięki poświęceniu polskich botaników , dereń znów zagościł w naszych ogrodach i coraz częściej pojawia się na naszych stołach .

Dereń.jpg
Fot. Canva

Jakie właściwości ma dereń?

Dereń to owoc, który wyróżnia się wieloma właściwościami . Przede wszystkim imponuje swoim słodko-cierpkim smakiem , ale również wspiera nasze zdrowie . Może mieć zastosowania pomagające pokonać gorączkę, grzybicę, a także posiada właściwości przeciwzapalne . Czyni go to doskonałym sojusznikiem w profilaktyce oraz leczeniu infekcji, które często pojawiają się w okresie jesienno-zimowym .

Zastosowania najzdrowszego owocu na świecie

Oprócz właściwości leczniczych dereń ma również inne zastosowania . Możemy np. wykorzystać go do zrobienia dereniówki, czyli zdrowej i wykwintnej nalewki , która będzie się wyróżniać kolorem, pięknym zapachem, a także wcześniej wspomnianym słodko-cierpkim smakiem. Konfitura również jest bardzo dobrym pomysłem na wykorzystanie derenia jadalnego, ponieważ jej słodko-kwaśny smak doskonale się sprawdzi jako dodatek do mięs i serów. Innym zastosowaniem tego owocu jest zrobienie przepysznego soku , który zdecydowanie będzie pasował do gorącej herbatki na chłodne i zimowe wieczory.

Sprawdź, jakie mięso warto dodać do gulaszu . Zobacz, co ciekawego można zrobić z ziemniaków .

Źródła: Pyszności, drzewka-faworytka.pl

Czerwona herbata w filiżance
Fot. Canva
Przepis babci na krupnik nie ma sobie równych. 1 krok jest dziś zupełnie pomijany, a on decyduje o jego smaku
Pakuję mielone i pieczarki do ciasta francuskiego i kładę do piekarnika. Mam pyszny i sycący obiad lub kolację
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy