Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis babci na krupnik nie ma sobie równych. 1 krok jest dziś zupełnie pomijany, a on decyduje o jego smaku
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 09.01.2025 17:55

Przepis babci na krupnik nie ma sobie równych. 1 krok jest dziś zupełnie pomijany, a on decyduje o jego smaku

Krupnik podany na głębokim talerzu
Fot. Canva

Zupa, jaka jest krupnik, bezapelacyjnie jest jednym z tych najpopularniejszych w polskich domach. Duża ilość odpowiednich warzyw, połączona ze znajdującymi się i wysokiej jakości mięsem, z których wypływają, że nasze kubki smakowe eksplodują, a krupnik ostatecznie pojawi się na naszych stołach. Jeśli chcesz, aby twoja zupa pojawiła się z rozwiązaniem Babci, nie zapomnij o innych, co inni ludzie pomijają. 

Krupnik, czyli zupa, którą pokochasz

Krupnik ma głęboki smak i jest bogaty w różnorodne dodatki, które nie tylko pozwalają się nim nasycić, ale także nadają mu niepowtarzalny aromat. Dla kogoś, kto po raz pierwszy próbuje tego dania, połączenie ziemniaków z kaszą może wydawać się nietypowe. Jednak wystarczy tylko jedna łyżka tej przepysznej zupy, aby nasze podniebienie poczuło się jak w niebie. Aby jeszcze bardziej udoskonalić jej smak, należy pamiętać o jednym kroku

Krupnik posypany świeżą natką pietruszki
Fot. Canva

Krupnik, czyli królowa zup

Krokiem, który pomija wiele osób to oczywiście podsmażenie włoszczyzny. Nie jest to oczywiste, a jednak ma duży wpływ na smak. 

Składniki:

  • włoszczyzna
  • masło
  • 4 ziemniaki
  • 90 g kaszy jęczmiennej
  • 500 g mięsa drobiowego (można połączyć z mięsem wieprzowym, np. schabem lub
  • żeberkami)
  • cebula
  • 2 litry wody
  • sól 
  • pieprz
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • dwa liście laurowe
  • posiekana natka pietruszki

Jak przygotować pyszny krupnik?

Kluczem do tego, aby smak zupy był mocno wyczuwalny, jest przesmażenie włoszczyzny. Niestety większość ludzi ten krok pomija, a to błąd. 

Na palniku opalamy cebulę, a następnie mięso zalewamy wodą, dodając przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe oraz sól. Do gotującej się wody wrzucamy cebulkę. Po osiągnięciu wrzenia zmniejszamy ogień i gotujemy całość na małym ogniu przez około 30 minut, przykrywając naczynie.

Włoszczyznę z wyjątkiem pora kroimy drobno i smażymy na masełku, które wcześniej rozgrzaliśmy na gorącej patelni. Ten krok jest kluczem nie tylko do urozmaicenia smaku zupy, ale dzięki temu również uzyska bardziej złocisty i piękniejszy dla oka kolor. A więc wizualna wersja tego dania także zostanie wzbogacona

W następnym kroku wsypujemy kaszę i gotujemy wszystko przez 15 minut. Następnie wrzucamy pokrojone ziemniaki i kontynuujemy gotowanie, aż staną się miękkie i gotowe do spożycia. Doprawiamy solą, jeśli to konieczne i pieprzem do smaku. Po ugotowaniu usuwamy liście laurowe oraz skórę i kości z mięsa. Krupnik podajemy najlepiej w głębokim talerzu, posypany świeżą natką pietruszki oraz chlebem. 

Wypróbuj również przepis na zupę szczawiową.
Sprawdź, jakie mięso jest najlepsze do grochówki.

Krupnik z pietruszką.jpg
Fot. Canva

Źródło: Haps