Jest bardzo zdrowa, a Polacy kompletnie jej nie znają. To jedna z najlepszych herbat, jakie można pić
Herbaty rozgrzewają i dostarczają nam mnóstwa wrażeń smakowych. Jednak pewien rodzaj herbaty jest dla nas tajemnicą. Warto ją odkryć, bo wyjdzie nam to nie tylko na zdrowie. Napój jest smaczny i wartościowy.
Pijmy herbatę na zdrowie
Herbata ma wielu wiernych zwolenników. Zwykle jest czarna z dodatkiem cukru i cytryny. Wspaniale rozgrzewa i jest nieoceniona zimą. Lubimy też herbatę zieloną czy czerwoną. Chętnie odkrywamy ich smak. Jednak istnieje też herbata, której Polacy niemal nie znają.
W Europie staje się coraz bardziej popularna. Pochodzi z Azji, gdzie jest wyjątkowo lubiana. Mowa o herbacie gryczanej, która wytwarzana jest z prażonych nasion lub łusek gryki. Jakie właściwości ma taka herbata? Doskonale podkręca metabolizm i polecana jest osobom na diecie. Oprócz tego mogą po nią sięgać osoby, które skarżą się na problemy z sercem i żylakami.
Bosacka porównała imbir świeży z suszonym. Różnice są kolosalne, większość nie ma pojęciaDlaczego warto pić herbatę gryczaną?
Gryka naturalnie występuje w południowo-wschodniej Azji. Uważana jest za roślinę, która zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych chorób cywilizacyjnych. Poprawia stan zdrowia, ale też samopoczucie. Z gryki uprawianej w Polsce wytwarza się kaszę, mąkę i otręby. Miód gryczany też jest przez nas doceniany.
Nasiona gryki bogate są w białko wysokiej jakości. Ma ono właściwości antymiażdżycowe, a gryka zawiera też witaminy z grupy B oraz witaminy C i E. Do tego pełna jest cynku, magnezu, potasu i żelaza. Gryka zawiera błonnik, a jej spożycie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i usuwa wolne rodniki z organizmu. Odmiana gryki o nazwie tatarka, którą uprawia się Azji, jest składnikiem popularnej tam herbaty.
Słodycz i wanilia, czyli herbata gryczana
Herbata gryczana jest delikatnie słodka, waniliowa i ma wyczuwalną orzechową nutkę. Picie herbaty gryczanej doskonale podkręca metabolizm i zapobiega obrzękom nóg. Dobrze działa na układ sercowo-naczyniowy oraz wspomaga pracę układu trawiennego. Picie herbaty gryczanej sprzyja usuwaniu nadmiaru wody z organizmu.
Warto też wiedzieć, że zmniejsza apetyt na słodycze i pomaga walczyć ze stresem. Picie herbaty gryczanej uspokaja, relaksuje i koi układ nerwowy. Herbatę gryczaną należy parzyć około 5 minut. Do naparu warto dodać miód, imbir, czy cytrynę. Będzie nie tylko smacznie, ale przede wszystkim zdrowo. Pisaliśmy, jak zaparzyć herbatę z liści laurowych z jabłkiem. Podpowiadaliśmy, jak rozpoznać, że miód nie nadaje się do spożycia.
Źródło: herbata.info