Wrzuć na patelnię razem z żurawiną. Domowa konfitura będzie o niebo smaczniejsza
Oto przepis na niezwykłą konfiturę z żurawiny. Ten szczególny rodzaj przetworów odnajduje się w wielu zestawieniach. Z kilkoma dodatkami nabiera wyjątkowego charakteru.
Słodka konfitura żurawinowa
Żurawina nie jest może jedynym owocem o tak cierpkim i orzeźwiającym smaku. Jednak to właśnie ona, a nie porzeczki czy agrest, najczęściej gości jako dodatek do słonych czy wytrawnych dań. Dodajemy ją do mięs, podajemy z pasztetami, komponujemy z sałatkami.
Żurawina może pokazać się jednak także od słodkiej strony. Jeśli złagodzić ją nieco deserowymi przyprawami, świetnie sprawdzi się na kanapkach, w naleśnikach na słodko i wielu różnych deserach. Aby ją do tego przystosować, sięgniemy m.in. po wanilię i cynamon. Uwaga na zawartość pektyny! Przetwory z żurawiny bardzo szybko gęstnieją i lepiej nie gotować takiej konfitury za długo.
Zdradził przepis na zupę dyniową. Dzięki nietypowym składnikom krem smakuje jak marzenieWarto jeść żurawinę
Żurawina to jeden z produktów, o których przypominamy sobie jesienią. Warto korzystać z sezonu na ten owoc. Jak mało który inny wpływa ona zbawiennie na układ moczowy i trawienny. Jest też bogata w przeciwutleniacze i powstrzymuje procesy starzenia.
Składniki
- ½ kg świeżej żurawiny
- 300 g cukru trzcinowego (lub więcej)
- 2 łyżeczki cynamonu
- Miąższ z 1 laski wanilii
Dżem żurawinowy
Opłukaną żurawinę wysypujemy na patelnię. Zalewamy niepełną szklanką wody, zasypujemy cukrem. Ustawiamy palnik na średnią moc, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy.
Kiedy owoce zaczną pękać, zmniejszamy ogień. Zmiękczoną żurawinę miażdżymy drewnianą łyżką. Dodajemy przyprawy, mieszamy, znowu zwiększamy moc palnika.
Konfiturę gotujemy przez ok. 10 minut, uważnie kontrolując jej gęstość. Gotową, jeszcze gorącą, przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy czystymi nakrętkami i odstawiamy do góry dnem do ostudzenia.
Wypróbuj też przepisy na szarlotkę z bezą i zupę grysikową.