Ta ryba to najlepszy wybór dla seniorów. Jest wręcz napakowana selenem i kwasami omega 3
Ryby powinny często gościć w menu seniorów. Muszą oni jednak pamiętać o ważnej zasadzie - sięgać tylko po te, które zawierają cenne dla zdrowia składniki odżywcze, a unikać gatunków skażonych rtęcią. Ryba, o której chcielibyśmy opowiedzieć, to zdecydowanie jeden z najlepszych możliwych wyborów.
Najlepsza ryba dla seniorów
Ta ryba z roku na rok jest coraz popularniejsza w Polsce, możemy ją znaleźć w ofercie popularnych sieci spożywczych. Jest wręcz skarbnicą cennych dla zdrowia składników takich jak: selen, fosfor i kwasy omega 3. Jest też źródłem wzmacniającej kości witaminy D oraz witamin z grupy B. Mowa o doradzie.
To jedna z najlepszych ryb, jaką można polecić seniorom. Smaczna, niskokaloryczna i lekkostrawna. Jej regularne spożywanie doskonale wpływa na serce oraz mózg. To nie koniec dobrych wiadomości - dorada jest nie tylko smaczna, ale również prawie wcale nie ma ości. Jak wybrać najlepszą?
Połóż masło na talerz i przykryj słoikiem. Za ten patent ktoś powinien dostać medalTa ryba to skarb dla seniora. Jak wybrać najlepszą doradę?
Dorada to smaczna i zdrowa ryba. Warto jednak pamiętać, aby sięgać po taką, która jest najlepszej jakości. Kupując ją, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jej świeżość.Wybieraj taką rybę, która ma błyszczące oczy, napiętą skórę, czerwone skrzela oraz delikatną warstwę śluzu. Odpuść sobie taką z matowymi oczami i nieprzyjemnym, ostrym zapachem.
Tę rybę możemy przyrządzić na kilka sposobów. Najlepiej ją upiec lub ugotować na parze. Wtedy będzie najzdrowsza i najmniej kaloryczna. Dorada wspaniale sprawdzi się także jako składnik domowego sushi. Poniżej podajemy przykładowy przepis na pieczoną doradę.
Pieczona dorada- prosty sposób na pyszny obiad
Lista składników na obiad dla 2 osób:
- 2 dorady
- łyżka oliwy
- łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżeczki masła
Sposób wykonania:
Umyj rybę i osusz ją za pomocą papierowego ręcznika. Wlej do miski oliwę, sok z cytryny i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wsyp sól i pieprz i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Natrzyj doradę powstałą mieszanką i odłóż do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie posiekaj natkę pietruszki i zmiękcz masło (możesz użyć tego sposobu).
Posmaruj rybę masłem i posyp natką pietruszki, a następnie włóż ją do piekarnika. Piecz ją przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni C. Możesz ją podać z ziemniakami i ulubioną surówką. My polecamy tę z marchewki. Smacznego!