Smakosze.pl Porady Jedni wycinają, drudzy wykręcają. Leśnicy tłumaczą, jak prawidłowo zbierać grzyby
Fot. Shutter/Tatyana Andreyeva

Jedni wycinają, drudzy wykręcają. Leśnicy tłumaczą, jak prawidłowo zbierać grzyby

22 września 2024
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Grzybiarze już zacierają ręce. Deszcze, a po nich piękna, słoneczna pogoda to zapowiedź obfitych zbiorów. W lasach już niedługo zaroi się od dużych, pysznych borowików, podgrzybków i innych okazów. Grzybiarze od lat spierają się o prawidłową technikę zbierania grzybów. Głos w sprawie zabrali leśnicy.

Cała Polska idzie na grzyby

Grzybobranie, podobnie jak piłka nożna i grillowanie, to nasz sport narodowy. Polacy tłumnie wybierają się w wolnej chwili do lasu, by znaleźć ulubione grzyby. Trzeba przyznać, sos borowikowy, jajecznica z kurkami , czy wigilijne pierogi z dodatkiem suszonych, wcześniej zebranych grzybów smakują wybornie.

Pamiętajmy jednak, by zbierać wyłącznie te okazy, które znamy. Nie zbieramy także grzybów robaczywych i zepsutych. Pozostawmy je w lesie. Przyjrzyjmy się również samej technice zbierania. Ilu grzybiarzy, tyle opinii. Leśnicy z Nadleśnictwa Baligród w polskich Bieszczadach zabrali w tej sprawie głos.

grzyby.jpg
Fot. Canva/Kamchatka
Smakuje jak smalec, a jest o niebo zdrowsze. To smarowidło do chleba możesz jeść codziennie

Wycinać, czy wyrywać?

Wiele osób jest zdania, że grzyby należy wycinać nożem tuż nad ziemią, by pozostawić grzybnię, czyli jego podziemną część w runie leśnym. Inni natomiast uważają, że grzyby należy delikatnie wykręcać.

Okazuje się jednak, że i jedna i druga technika jest prawidłowa i żadna z nich nie ma bezpośredniego wpływu na grzyby . Leśnicy wytłumaczyli to w bardzo prosty sposób.

Leśnicy postawili sprawę jasno

Owocnik jak dojrzeje, to i tak obumiera, a później zagniwa. Także nie ma to znaczenia, czy tego grzyba wytniemy, czy wyrwiemy - wyjaśnia leśniczy z Nadleśnictwa Baligród.

Eksperci podkreślają również, że nie należy zbierać grzybów zjedzonych przez owady i takich, na których widać już ślady psucia. Wspominają także, że warto oczyścić z ziemi okazy jeszcze przed włożeniem ich do kosza, co zaoszczędzi nam sporo czasu w domu.

Źródło: Facebook/Nadleśnictwo Baligród, Lasy Państwowe

Najgorszy dodatek do rosołu. Aromatyczny wywar zamienia się w truciznę
Lewandowska dodaje masło do kawy. Powód zaskoczy niemal każdego
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy