Lewandowska dodaje masło do kawy. Powód zaskoczy niemal każdego
Ania Lewandowska wprowadza do Polski napój, po który często sięgają miłośnicy popularnej na świecie diety. Chodzi o kawę z tłuszczem. Niezwykłe jest zarówno działanie, jak i historia tego napoju.
Kawa kuloodporna
Dave Asprey to przedsiębiorca i głośny zwolennik tzw. biohackingu – ideologii mówiącej m.in., że jedzenie powinno być jak najbardziej funkcjonalne. Promuje on dietę ketogeniczną, czyli opartą na niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej – tłuszczów. Choć część jego twierdzeń uznawana jest za pseudonaukowe, niektóre przepisy cieszą się sporym wzięciem.
Tak jest w wypadku receptury kawy zwanej kuloodporną (bulletproof coffee). Do stworzenia tego napoju Aspreya natchnąć miała wizyta w Tybecie, gdzie pił herbatę z mlekiem jaka. Zmienił tylko składniki na bliższe naszemu podniebieniu i łatwiejsze do kupienia. Tak powstała ta wzmacniająca i sycąca energią kawa.
Dania zakazała, a Polacy jedzą bez przerwy. Są szkodliwe dla zdrowiaKawa z masłem
W oryginalnym przepisie Aspreya znajduje się ghee, czyli azjatycki odpowiednik masła klarowanego. Dodaje się do niej także olej MCT, którego źródłem jest tłuszcz kokosowy. Ania Lewandowska przypomina też, by nie przesadzać z ilością takiej tłustej kawy. Można stosować ją zamiast śniadania przed treningiem lub na szybki początek trudnego dnia.
Składniki
- 1 zaparzona kawa
- 10-30 g masła klarowanego
- 5-10 g oleju kokosowego
- Cynamon, kardamon
Złote mleko
Masło i olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy przyprawy. Mieszamy na jednolitą papkę.
Przygotowujemy gorącą kawę według ulubionej metody. Zalewamy nią w kubku tłustą mieszankę i dokładnie mieszamy. Większą porcję można przygotować blenderem, co ułatwi rozprowadzenie tłuszczu w kawie.
Wypróbuj też przepisy na marynowane grzyby i puree ziemniaczane Karola Okrasy.