Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smakuje jak smalec, a jest o niebo zdrowsze. To smarowidło do chleba możesz jeść codziennie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.09.2024 08:36

Smakuje jak smalec, a jest o niebo zdrowsze. To smarowidło do chleba możesz jeść codziennie

wegański smalec
Fot. Shutter/Monika_1

Prosty i szybki przepis na smarowidło do chleba z fasoli. Dzięki kilku dodatkom jest aromatyczne, łatwo się rozsmarowuje, a przy tym jest niezwykle smaczne. Porównanie do smalcu ma tu wiele sensu.

Wegański smalec

Wielu zżyma się na używanie określeń takich jak smalec” dla opisania bezmięsnych dań. Być może zmienią zdanie po tym przepisie. To smarowidło jest co najmniej tak pyszne jak prawdziwy „dżem wieprzowy”.

Jest jednak znacznie mniej pracochłonne. A także, co się będziemy oszukiwać, zdrowsze. Smalec to w końcu nasycone tłuszcze zwierzęce, których w naszej diecie notorycznie mamy w nadmiarze. Tymczasem fasola to jedno z najlepszych źródeł roślinnego białka.

smarowidło

Lewandowska dodaje masło do kawy. Powód zaskoczy niemal każdego

Pasta z fasoli

Taką pastę do chleba można przygotować z surowej fasoli, namaczając ją odpowiednio wcześniej i gotując z przyprawami i pozostałymi składnikami przed zblendowaniem. My, dla uproszczenia, przygotowujemy ją z fasoli z puszki.

Składniki

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 twarde, soczyste jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • 50 ml oliwy lub wysokiej jakości oleju roślinnego
  • Sól, pieprz, majeranek, kminek

Smarowidło do chleba

Cebulę kroimy w kostkę i przekładamy do małej miseczki. Zalewamy ją wrzątkiem. Odcedzamy po ok. 10 minutach.

Jabłko ścieramy na tarce. Przekładamy do miseczki. Dodajemy fasolę z puszki, połowę jabłka i połowę cebuli oraz olej.

Składniki przyprawiamy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałą cebulę i jabłko, by wzbogacić strukturę smarowidła. Próbujemy i w miarę potrzeby jeszcze raz przyprawiamy do smaku.

Wypróbuj też przepisy na proste ciasto ze śliwkami i grzybki marynowane.

pasta wegańska