Smakuje jak smalec, a jest o niebo zdrowsze. To smarowidło do chleba możesz jeść codziennie
Prosty i szybki przepis na smarowidło do chleba z fasoli. Dzięki kilku dodatkom jest aromatyczne, łatwo się rozsmarowuje, a przy tym jest niezwykle smaczne. Porównanie do smalcu ma tu wiele sensu.
Wegański smalec
Wielu zżyma się na używanie określeń takich jak „smalec” dla opisania bezmięsnych dań. Być może zmienią zdanie po tym przepisie. To smarowidło jest co najmniej tak pyszne jak prawdziwy „dżem wieprzowy”.
Jest jednak znacznie mniej pracochłonne. A także, co się będziemy oszukiwać, zdrowsze. Smalec to w końcu nasycone tłuszcze zwierzęce, których w naszej diecie notorycznie mamy w nadmiarze. Tymczasem fasola to jedno z najlepszych źródeł roślinnego białka.
Lewandowska dodaje masło do kawy. Powód zaskoczy niemal każdegoPasta z fasoli
Taką pastę do chleba można przygotować z surowej fasoli, namaczając ją odpowiednio wcześniej i gotując z przyprawami i pozostałymi składnikami przed zblendowaniem. My, dla uproszczenia, przygotowujemy ją z fasoli z puszki.
Składniki
- 1 puszka białej fasoli
- 1 twarde, soczyste jabłko
- 1 czerwona cebula
- 50 ml oliwy lub wysokiej jakości oleju roślinnego
- Sól, pieprz, majeranek, kminek
Smarowidło do chleba
Cebulę kroimy w kostkę i przekładamy do małej miseczki. Zalewamy ją wrzątkiem. Odcedzamy po ok. 10 minutach.
Jabłko ścieramy na tarce. Przekładamy do miseczki. Dodajemy fasolę z puszki, połowę jabłka i połowę cebuli oraz olej.
Składniki przyprawiamy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałą cebulę i jabłko, by wzbogacić strukturę smarowidła. Próbujemy i w miarę potrzeby jeszcze raz przyprawiamy do smaku.
Wypróbuj też przepisy na proste ciasto ze śliwkami i grzybki marynowane.