Jem na śniadanie zamiast zwykłego chleba. Waga spada jak szalona
Spożywania białego pieczywa na śniadanie to nie najlepszy pomysł. Osoby, które stosują dietę odchudzającą, nieraz zastanawiały się co, zamiast chleba wybrać. Niestety, ich poszukiwania alternatywy za każdym razem okazywały się fiaskiem. Czy to oznacza, że aby schudnąć, całkowicie należy zrezygnować z chleba?
Co zamiast zwykłego chleba?
Pieczywo , niemalże od zawsze jest podstawą naszej diety. Bardzo trudno jest z niego zrezygnować. Wiedzą o tym, szczególnie ci, którzy przebywają na diecie wymagającej odstawienie białego pieczywa.
Chleb tego rodzaju wypełniony jest pustymi kaloriami, a w dodatku ma wysoki indeks glikemiczny, który przyczynia się do wzrostu wagi. Ograniczając spożycie produktu, można przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 i poprawienia funkcjonowania pracy organizmu.
Wiadome jest także to, że nie można całkowicie zrezygnować z pieczywa. Dlatego warto sięgnąć po chleb przygotowany z innych składników niż mąka . Gdzie taki chleb można znaleźć?
Chleb na odchudzanie z nietypowym składnikiem
Na całe szczęście istnieje chleb z kaszy gryczanej, który jest zdrowy i śmiało można spożywać go na diecie odchudzającej. Ne można kupić go żadnym sklepie ani w najlepszej piekarnik, ale bez problemu upieczesz go w domu. Do jego przygotowania wystarczą tylko trzy składniki.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Oprócz kaszy potrzebna będzie także woda oraz odrobina soli. Połączenie tych składników sprawi, że wypiek będzie bogaty w białko, błonnik i złożone węglowodany. Chleb pozbawiony jest glutenu, więc to doskonała opcja dla osób z cukrzycą, celiakią i alergią na ten składnik. W kaszy zawarte są także witaminy z grup B i K, a także minerały: fosfor, magnez, potas, miedź, żelazo. Dzięki temu chleb z kaszy gryczanej to zdecydowanie lepszy wybór niż zwykłe, białe pieczywo.
Składniki:
- 500 g niepalonej kaszy gryczanej
- 600 ml wody
- 1 łyżeczka soli
Przepis na chleb z kaszy gryczanej
Przygotowania chleba rozpocznij od opłukania kaszy. Przesyp ją do miski, zalej wodą i pozostaw na 24 godziny pod przykryciem.
Po upłynięciu wymaganego czasu, kaszę z wodą, której nie wchłonęła, zblenduj za pomocą miksera na jednolitą masę. Wsyp sól i ponownie wymieszaj składniki.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę. Odstaw ją na 8 godzin w chłodne miejsce. Następnie włóż blaszkę do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę na 200 stopni Celsjusza i włącz dolną grzałkę. Po wyrośnięciu bochenka, zmień tryb na termoobieg. Chleb krój dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Sprawdź także sposób na czyszczenie pralki oraz dowiedz się, jaki produkt musi znaleźć się w twojej diecie .