Smakosze.pl Dieta Jeśli bolą Cię stawy, unikaj tego jak ognia. Polacy jedzą to na potęgę
Fot. Shutterstock

Jeśli bolą Cię stawy, unikaj tego jak ognia. Polacy jedzą to na potęgę

7 marca 2025

Bóle stawów i stany zapalne nie wydają się bezpośrednio związane z tym, co jemy. Jednak odpowiednia dieta może je łagodzić lub, wręcz przeciwnie, zaostrzać. Oto czego najlepiej unikać.

Dieta to klucz do zdrowia

Jeśli macie wrażenie, że coraz więcej wokół nas dietetycznych porad i przeciwwskazań , raczej nie jesteście w błędzie. Dietetyka i nauki o żywieniu rozwijają się bardzo dynamicznie i coraz więcej wskazuje, jak ważny jest jadłospis dla różnych aspektów naszego samopoczucia.

Internet pełen jest więc nietrafionych porad i przelotnych mód . Znajdujemy w nim jednak również osoby, które przeglądają dla nas najnowszą literaturę naukową i podpowiadają, czego jeść, a co z diety wykluczyć. Jedną z takich osób jest dr Bartek Kulczyński, który na Youtubie referuje wskazania dietetyczne dla różnych schorzeń . Zajął się między innymi bólami stawów.

ciemne pieczywo

Żaden ryż, żaden makaron. Wrzuć to do pomidorówki, stanie się jeszcze lepsza i dłużej nasyci

Nie jedz chleba na ból stawów

O tym, że odpowiedni dobór posiłków może redukować stany zapalne, wiemy od dość dawna. Jednak lista produktów, które wykluczyć z diety powinny osoby borykające się z bólami stawów, często będącymi właśnie zapaleniami, rozszerza się ostatnio. Jak wskazuje Kulczyński, są wśród nich produkty, które jadamy codziennie, nawet chleb.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Mowa tu o przetworzonych produktach zbożowych, takich jak biały ryż, jasny makaron pszenny, kuskus, kasza manna, jasne pieczywo czy ogólnie produkty na bazie białej mąki pszennej – mówi.

Jak zaznacza, chodzi właśnie o zboże wysoko przetworzone. Zaleca więc nie tyle ich eliminację z diety , co wymianę na odpowiedniki mniej przetworzone. Należą do nich ciemny chleb i razowy makaron, brązowy ryż, kaszę gryczaną czy jęczmienną.

Dieta na ból stawów

Kulczyński wymienia więcej produktów, które przyczyniają się do stanów zapalnych , a te – pogłębiają bóle stawów. Należy do nich laktoza. Dietetyk przypomina, że ponad połowa mieszkańców Ziemi ma problemy z tolerancją tego cukru . Tymczasem jego obecność w diecie tych osób sprzyja rozwojowi stanów zapalnych. Warto więc wykluczyć je z diety – dr Kulczyński zaleca dwa tygodnie na próbę – i sprawdzić, czy problemy ze stawami nie miną.

Warto tu przypomnieć, że laktozę zawierają przede wszystkim masło, świeże mleko czy śmietana . Nie znajdziemy jej zbyt dużo w produktach fermentowanych, takich jak maślanka, sery czy jogurty. Kulczyński poleca także rezygnację ze smażenia, w tym gotowych, kupnych produktach smażonych jak chipsy, pączki czy frytki.

Wypróbuj też przepisy na galaretkę z kurczaka i dietetyczny obiad z warzyw .

smażenie

Sypnij po maślance i wymieszaj. W szklance będzie samo zdrowie
Przejmujący widok Jakubiaka na wózku. „Już nóżki odmówiły posłuszeństwa"
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy