Smakosze.pl Produkty Jest bardzo zdrowa, a Polacy kompletnie jej nie znają. To jedna z najlepszych herbat, jakie można pić
Fot. Shutterstock

Jest bardzo zdrowa, a Polacy kompletnie jej nie znają. To jedna z najlepszych herbat, jakie można pić

5 stycznia 2025

Herbaty rozgrzewają i dostarczają nam mnóstwa wrażeń smakowych. Jednak pewien rodzaj herbaty jest dla nas tajemnicą. Warto ją odkryć, bo wyjdzie nam to nie tylko na zdrowie. Napój jest smaczny i wartościowy.

Pijmy herbatę na zdrowie

Herbata ma wielu wiernych zwolenników. Zwykle jest czarna z dodatkiem cukru i cytryny. Wspaniale rozgrzewa i jest nieoceniona zimą. Lubimy też herbatę zieloną czy czerwoną. Chętnie odkrywamy ich smak. Jednak istnieje też herbata, której Polacy niemal nie znają.

W Europie staje się coraz bardziej popularna. Pochodzi z Azji, gdzie jest wyjątkowo lubiana. Mowa o herbacie gryczanej, która wytwarzana jest z prażonych nasion lub łusek gryki . Jakie właściwości ma taka herbata ? Doskonale podkręca metabolizm i polecana jest osobom na diecie . Oprócz tego mogą po nią sięgać osoby, które skarżą się na problemy z sercem i żylakami.

herbata
Fot. Canva/pixelshot
Bosacka porównała imbir świeży z suszonym. Różnice są kolosalne, większość nie ma pojęcia

Dlaczego warto pić herbatę gryczaną?

Gryka naturalnie występuje w południowo-wschodniej Azji. Uważana jest za roślinę, która zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych chorób cywilizacyjnych . Poprawia stan zdrowia, ale też samopoczucie. Z gryki uprawianej w Polsce wytwarza się kaszę, mąkę i otręby. Miód gryczany też jest przez nas doceniany.

Nasiona gryki bogate są w białko wysokiej jakości. Ma ono właściwości antymiażdżycowe, a gryka zawiera też witaminy z grupy B oraz witaminy C i E . Do tego pełna jest cynku, magnezu, potasu i żelaza. Gryka zawiera błonnik, a jej spożycie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i usuwa wolne rodniki z organizmu. Odmiana gryki o nazwie tatarka, którą uprawia się  Azji, jest składnikiem popularnej tam herbaty .

Słodycz i wanilia, czyli herbata gryczana

Herbata gryczana jest delikatnie słodka, waniliowa i ma wyczuwalną orzechową nutkę. Picie herbaty gryczanej doskonale podkręca metabolizm i zapobiega obrzękom nóg. Dobrze działa na układ sercowo-naczyniowy oraz wspomaga pracę układu trawiennego . Picie herbaty gryczanej sprzyja usuwaniu nadmiaru wody z organizmu.

Warto też wiedzieć, że zmniejsza apetyt na słodycze i pomaga walczyć ze stresem. Picie herbaty gryczanej uspokaja, relaksuje i koi układ nerwowy. Herbatę gryczaną należy parzyć około 5 minut. Do naparu warto dodać miód, imbir, czy cytrynę. Będzie nie tylko smacznie, ale przede wszystkim zdrowo. Pisaliśmy, jak zaparzyć herbatę z liści laurowych z jabłkiem. Podpowiadaliśmy, jak rozpoznać, że miód nie nadaje się do spożycia.

herbata
Fot. Canva/atlasstudio

Źródło: herbata.info

To kluczowe podczas robienia jajecznicy. Wychodzi idealnie kremowa i smakuje jak marzenie
To może uratować twoją wątrobę. Pij, a wzmocnisz ten bardzo ważny narząd
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy