Jest lepsza zupa na rosole niż pomidorowa. Spróbujesz i od razu mi podziękujesz
Nie masz pomysłu, co zrobić z rosołem, który został po obiedzie? Poznaj przepis i przygotuj smaczną zupę na rosole. Jej smak zachwyci całą rodzinę i co najważniejsze nic się nie zmarnuje. Czytaj dalej, a dowiesz się, jaką zupę możesz przygotować i sprawdzisz, jak ugotować ją w łatwy sposób.
Co zrobić z rosołem?
Każdemu zdarza się, ugotować czegoś odrobinę za dużo. Szczególnie jeżeli jest to rosół, który jest ulubioną zupą Polaków. Często zdarza się, że zostaje go w tak dużej ilości, że szkoda go wylewać. Wtedy niejedna gospodyni staje przed pytaniem - co zrobić z rosołem?
Okazuje się, że z tej potrawy można ugotować inne danie. I wcale nie będzie to pomidorowa, a zupa pieczarkowa. Jest tak pyszna, że będziesz przygotowywać ją za każdym razem. Od teraz nic się nie zmarnuje, a domownicy będą chwalili twoją zaradność.
Zupa po rosole z kilku składników
Zupa pieczarkowa, mimo że powstaje z rosołu, wymaga użycia także kilku innych składników. Są to przede wszystkim pieczarki, ale też inne produkty. Nie ma ich wiele, a dzięki temu posiłek dla całej rodziny przygotujesz za małe pieniądze. Niezbędne produkty znajdziesz, sprawdzając poniższą listę.
Składniki:
- 1 l rosołu
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietany 18%
- ½ pęczka natki pietruszki
- pieprz
- makaron
Zupa pieczarkowa po rosole - przepis
Rosół w garnku zagotuj. W tym czasie obierz pieczarki i pokrój je w cienkie plastry. Cebulę posiekaj w małą kostkę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim oba warzywa. Przełóż składniki do zupy. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz makaron.
Wymieszaj składniki i gotuj całość na małym ogniu przez 15 minut. Śmietanę przelej do kubka i zahartuj ją z odrobiną zupy. Następnie wlej ją do garnka i dokładnie wymieszaj. Doprowadź do zagotowania. Na koniec dopraw zupą pieprzem i wsyp drobno posiekaną natkę pietruszki. Zupa pieczarkowa jest gotowa.