Smakosze.pl Przepisy Jest lepsza zupa na rosole niż pomidorowa. Spróbujesz i od razu mi podziękujesz
Fot. Shutterstock/Ahanov Michael

Jest lepsza zupa na rosole niż pomidorowa. Spróbujesz i od razu mi podziękujesz

3 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu, co zrobić z rosołem, który został po obiedzie? Poznaj przepis i przygotuj smaczną zupę na rosole. Jej smak zachwyci całą rodzinę i co najważniejsze nic się nie zmarnuje. Czytaj dalej, a dowiesz się, jaką zupę możesz przygotować i sprawdzisz, jak ugotować ją w łatwy sposób.

Co zrobić z rosołem?

Każdemu zdarza się, ugotować czegoś odrobinę za dużo. Szczególnie jeżeli jest to rosół, który jest ulubioną zupą Polaków. Często zdarza się, że zostaje go w tak dużej ilości, że szkoda go wylewać. Wtedy niejedna gospodyni staje przed pytaniem - co zrobić z rosołem?

Okazuje się, że z tej potrawy można ugotować inne danie. I wcale nie będzie to  pomidorowa, a zupa pieczarkowa. Jest tak pyszna, że będziesz przygotowywać ją za każdym razem. Od teraz nic się nie zmarnuje, a domownicy będą chwalili twoją zaradność.

pieczarki.jpg
Fot. Canva/Massonstock
Do miski wrzucam 2 rodzaje mielonego mięsa. Takie kotlety mielone to raj w ustach

Zupa po rosole z kilku składników

Zupa pieczarkowa, mimo że powstaje z rosołu, wymaga użycia także kilku innych składników. Są to przede wszystkim pieczarki, ale też inne produkty. Nie ma ich wiele, a dzięki temu posiłek dla całej rodziny przygotujesz za małe pieniądze. Niezbędne produkty znajdziesz, sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 1 l rosołu
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 18%
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • pieprz
  • makaron

Zupa pieczarkowa po rosole - przepis

Rosół w garnku zagotuj. W tym czasie obierz pieczarki i pokrój je w cienkie plastry. Cebulę posiekaj w małą kostkę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim oba warzywa. Przełóż składniki do zupy. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz makaron.

Wymieszaj składniki i gotuj całość na małym ogniu przez 15 minut. Śmietanę przelej do kubka i zahartuj ją z odrobiną zupy. Następnie wlej ją do garnka i dokładnie wymieszaj. Doprowadź do zagotowania. Na koniec dopraw zupą pieprzem i wsyp drobno posiekaną natkę pietruszki. Zupa pieczarkowa jest gotowa.

zupa pieczarkowa.jpg
Fot. Canva/EzumeImages
Nikt nie wierzy mi, gdy mówię, z czego robię te pączki. Znikają od razu
Wytnij z kapusty głąb, zasyp solą i owiń folią. Żałuję, że wcześniej nie poznałem tej receptury
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy