Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nikt nie wierzy mi, gdy mówię, z czego robię te pączki. Znikają od razu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.10.2024 14:46

Nikt nie wierzy mi, gdy mówię, z czego robię te pączki. Znikają od razu

pączki
Fot. Shutter/Evgeniia Freeman

Jesienią najchętniej dodawalibyśmy dynię do wszystkiego – od śniadania po kolację, od dań słodkich po słone. Czy jednak można przygotować z niej pączki? Przekonajmy się!

Pączki z dyni

Jest delikatna w smaku, sezonowa, słodka, ale nie za słodka, o charakterystycznym, jednocześnie warzywnym i owocowym smaku. Nic dziwnego, że stała się symbolem halloween – uwielbianego przez dzieci jesiennego zwyczaju związanego ze słodkimi przekąskami.

Z tej albo innej okazji – albo bez żadnej – warto przygotować takie pączki z dyni. To świetny deser bez nadmiaru cukru, z ciasta wzbogaconego o pochodzący z dyni błonnik i składniki odżywcze. Puree z tego warzywa nadaje pączkom niezwykły smak.

puree z dyni

Wytnij z kapusty głąb, zasyp solą i owiń folią. Żałuję, że wcześniej nie poznałem tej receptury

Dyniowe przekąski

W przepisie tym używamy purée dyniowego. Jest ono niezwykle łatwe do przygotowania. Po prostu kroimy dynię w kostkę, podpiekamy, a następnie miksujemy w blenderze. Przeważnie warto podlać ją odrobiną wody podczas blendowania, by uzyskać właściwą konsystencję.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 150 ml purée z dyni
  • 2 jajka
  • 60 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier puder do obtoczenia
  • Olej do smażenia
  • Szczypta soli

Przepis na pączki

Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy do miski. Dodajemy jajka, purée z dyni i mleko. Miksujemy, aż ciasto będzie gładkie.

Z ciasta formujemy kulki wielkości małych pączków. Na patelni rozgrzewamy grubszą warstwę oleju o wysokim punkcie dymienia. Smażymy pączki, aż będą rumiane z każdej strony.

Pączki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Posypujemy je cukrem pudrem, zanim do końca przestygną.

Wypróbuj też przepisy na chleb gryczany i galaretki jak z PRL-u.

pączki z dynią.jpg
Fot. Canva/marcutti