Nikt nie wierzy mi, gdy mówię, z czego robię te pączki. Znikają od razu
Jesienią najchętniej dodawalibyśmy dynię do wszystkiego – od śniadania po kolację, od dań słodkich po słone. Czy jednak można przygotować z niej pączki? Przekonajmy się!
Pączki z dyni
Jest delikatna w smaku, sezonowa, słodka, ale nie za słodka, o charakterystycznym, jednocześnie warzywnym i owocowym smaku. Nic dziwnego, że stała się symbolem halloween – uwielbianego przez dzieci jesiennego zwyczaju związanego ze słodkimi przekąskami.
Z tej albo innej okazji – albo bez żadnej – warto przygotować takie pączki z dyni. To świetny deser bez nadmiaru cukru, z ciasta wzbogaconego o pochodzący z dyni błonnik i składniki odżywcze. Puree z tego warzywa nadaje pączkom niezwykły smak.
Wytnij z kapusty głąb, zasyp solą i owiń folią. Żałuję, że wcześniej nie poznałem tej recepturyDyniowe przekąski
W przepisie tym używamy purée dyniowego. Jest ono niezwykle łatwe do przygotowania. Po prostu kroimy dynię w kostkę, podpiekamy, a następnie miksujemy w blenderze. Przeważnie warto podlać ją odrobiną wody podczas blendowania, by uzyskać właściwą konsystencję.
Składniki
- 300 g mąki
- 150 ml purée z dyni
- 2 jajka
- 60 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Cukier puder do obtoczenia
- Olej do smażenia
- Szczypta soli
Przepis na pączki
Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy do miski. Dodajemy jajka, purée z dyni i mleko. Miksujemy, aż ciasto będzie gładkie.
Z ciasta formujemy kulki wielkości małych pączków. Na patelni rozgrzewamy grubszą warstwę oleju o wysokim punkcie dymienia. Smażymy pączki, aż będą rumiane z każdej strony.
Pączki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Posypujemy je cukrem pudrem, zanim do końca przestygną.
Wypróbuj też przepisy na chleb gryczany i galaretki jak z PRL-u.