Wytnij z kapusty głąb, zasyp solą i owiń folią. Żałuję, że wcześniej nie poznałem tej receptury
Nie masz pomysłu na obiad? Koniecznie poznaj przepis na proste gołąbki, które zachwycą każdego. Ich przygotowanie jest jeszcze prostsze niż tych tradycyjnych, dlatego czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować te znakomite danie.
Łatwe gołąbki, które zasmakują każdemu
Gołąbki to jedno z tradycyjnych i najsmaczniejszych dań kuchni polskiej. Ich przygotowanie nie jest co prawda skomplikowane, ale zajmuje sporo czasu. Na szczęście istnieje taki przepis jak ten z dalszej części artykułu. Z nim przyrządzisz łatwe gołąbki w kilka chwil.
Jest to możliwe dzięki odmiennej metodzie przygotowania kapusty. Ta nowa jest znacznie szybsza, a przez to przygotowanie dania jest również prostsze. O tym, jak zrobić łatwe gołąbki dowiesz się z dalszej części tekstu.
Zamówił zupę cebulową za 33 zł w restauracji Michela Morana. Po spróbowaniu wiedział wszystkoProste gołąbki z kilku produktów
Łatwe gołąbki podobnie ja te tradycyjne składają się tylko z kilku produktów. Najważniejsza jest przede wszystkim kapusta oraz składniki na farsz. Nie ma ich wiele, więc smaczny obiad dla całej rodziny przygotujesz za grosze. Poniżej znajdziesz listę z potrzebnymi składnikami. Przepis pochodzi z kanału Smaczny.tv na YouTube.
Składniki:
- 1 kapusta
- 300 g ryżu
- 300 ml wody
- 100 g sosu pomidorowego
- 50 g przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- zioła prowansalskie
- pieprz
- sól
- olej
Przepis na łatwe gołąbki
Główkę kapusty umyj i oczyść z zewnętrznych liści. Następnie wytnij z niej głąb, a główkę obsyp solą i szczelnie zawiń w folię spożywczą. Warzywo umieść na jeden dzień do zamrażalnika. Po tym czasie rozmroź kapustę.
Cebulę drobno posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij na nim cebulę. Dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj składniki. Całość przypraw pieprzem i solą. Wsyp ryż i wlej 100 mililitrów wody. Dodaj zioła prowansalskie i wymieszaj składniki.
Całość gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Liście kapusty rozłóż na płasko i nanieś na nie farsz z ryżu. Składniki zwiń w rulon, a następnie zawiń je w ślimaki. Takie gołąbki ułóż w garnku i zalej sosem pomidorowym oraz wodą. Łatwe gołąbki gotuj pod przykryciem przez 40 minut. Gotowe danie podawaj na obiad ze śmietaną.
Sprawdź także
Źródło: YouTube/Smaczny.tv