Do miski wrzucam 2 rodzaje mielonego mięsa. Takie kotlety mielone to raj w ustach
Kotlety mielone to ulubione danie twojej rodziny? Wypróbuj nowy przepis i przygotuj to tradycyjne danie z dodatkiem dwóch składników, które odmienią jego smak. Domownicy od razu zauważą różnicę i będą chcieli, abyś te najlepsze kotlety mielone przyrządzała znacznie częściej.
Kotlety mielone ulubionym daniem Polaków
Kotlety to ulubione danie Polaków. Tymi najpowszechniejszymi są przede wszystkim schabowe, jak i kotlety mielone. Właśnie te drugie trafiają na nasze stoły najczęściej. Ich delikatność i doskonały smak gwarantuje prawdziwą ucztę.
Tradycyjne kotlety mielone mogą smakować jeszcze lepiej. Okazuje się, że wystarczy dodać do nich dwa składniki, które możesz mieć w swojej kuchni. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jakie składniki chodzi oraz poznasz łatwy w przygotowaniu przepis.
Nikt nie wierzy mi, gdy mówię, z czego robię te pączki. Znikają od razuKotlety mielone tylko z tymi dodatkami
Tradycyjne kotlety mielone przygotowuje się przede wszystkim z mięsa, cebuli, bułki i przypraw. My znaleźliśmy przepis na kotlety, do których dodaje się ząbki czosnku oraz majeranek. Te dwa składniki gwarantują zupełnie inny i lepszy smak. Koniecznie dodaj je do masy na mielone, a już nigdy nie przyrządzisz ich inaczej. Niezbędne produkty i ich proporcje znajdziesz na liście poniżej.
Składniki:
- 250 g zmielonej karkówki
- 250 g zmielonej szynki wieprzowej
- 1 kajzerka
- mleko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ szklanki bułki tartej
- olej
Przepis na najlepsze kotlety mielone
Kajzerkę namocz w mleku. Następnie przełóż mięso do miski i wbij jajko. Wsyp pieprz, sól oraz majeranek. Dodaj odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę. Cebulę drobno posiekaj w kostkę i wsyp do miski. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą i gładką masę. Uformuj z niej małe kotlety i obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i ułóż na niej kotlety. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowy kolor. Gotowe kotlety mielone podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.
Sprawdź także