Jest napakowany białkiem i witaminą B12. Jedz tę rybę jak najczęściej
Czy jeść ryby, czy raczej ich unikać? Specjaliści przekonują, że jedzenie ryb dostarcza nam wielu wartości odżywczych. Z drugiej strony mówi się o toksynach, które są w nich obecne. Jednak szczególnie jeden gatunek ryb powinniśmy włączyć do naszej diety. Dostarczy nam on niezłej porcji białka i witaminy B12.
Ryby- jeść czy nie jeść?
Z rybami mamy pewien problem. Z jednej strony dietetycy zalecają nam jedzenie ryb nawet kilka razy w tygodniu. Kwasy tłuszczowe omega-3, bogactwo białka i witamin właśnie za tym przemawia. Jednak coraz więcej jest też informacji o tym, że ryby są naszpikowane szkodliwymi dla zdrowia substancjami.
Ich mięso zawiera metylortęć i dioksyny, czyli substancje toksyczne dla człowieka. Na szczęście nie we wszystkich rybach znajdziemy tego typu szkodliwe dla zdrowia substancje. Dietetyk kliniczny dr Bartek Kulczyński namawia do jedzenia szczególnie jednego gatunku ryb. O jakie ryby chodzi?
Jedz śledzie na zdrowie
Dr Bartek Kulczyński przekonuje, że po ryby powinniśmy sięgać nawet 3 razy w tygodniu. Dzięki nim przedłużymy swoje życie o 5 lat, ochronimy się przed rozwojem chorób cywilizacyjnych i zadbamy o wzrok. Jedzenie ryb wpływa na wzmocnienie układu krążenia i jest ważnym elementem profilaktyki antynowotworowej.
Popularny dietetyk zachęca do jedzenia szczególnie śledzi atlantyckich . Jeśli zależy nam na spożywaniu ryb bez toksyn, to powinniśmy zwracać uwagę przy kupnie, by pochodziły one z morza Norweskiego, morza Barentsa i Atlantyku . Zjedzenie 100 g śledzia dostarczy nam aż 18 g wartościowego białka. Zawiera ono leucynę i dużą dawkę witaminy B12 . W śledziach znajdziemy też kwasy tłuszczowe omega-3, selen i żelazo.
Śledzie w naszej diecie
Śledzie są niskokaloryczne i zawierają zdrowe kwasy omega-3 i omega-6 . Te ryby nie pochłaniają zbyt dużo metali ciężkich, dlatego mogą być jedzone przez kobiety w ciąży i karmiące . Warto też zwrócić uwagę na sposób przygotowania tych ryb. Wybierajmy ryby świeże i pieczmy je w piekarniku.
Innymi zdrowymi rybami, które poleca dr Kulczyński, jest makrela atlantycka. Jest ona bogata w kwasy tłuszczowe omega-3. Możemy też sięgnąć po pstrąga łososiowego i łososia pacyficznego, który jest poławiany w okolicach Alaski. Wymienione ryby będą wartościowym i smacznym elementem naszej diety. Przypominaliśmy stary i smaczny przepis na śledzie. Podawaliśmy też przepis Agaty Rubik na śledzie.
Źródło: zywienie.abczdrowie.pl, stronazdrowia.pl