Smakosze.pl

IG/annalewandowska, Canva/decoplus.inc

Lewandowska robi mielone inaczej niż wszyscy. Dodaje składnik, o którym nikt by nie pomyślał

20 Listopada 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kotlety mielone często goszczą na stołach Polaków. Robi je też Anna Lewandowska, która do mielonych dodaje pewien zdrowy i tani składnik. Dzięki niemu danie zyskuje zupełnie nowy smak, dodaje zdrowia i zwiększa wydolność organizmu. Zróbcie mielone jak Anna Lewandowska i zaskoczcie smakiem domowników. 

Kotlety mielone od Anny Lewandowskiej

Kotlety mielone to danie, które lubimy jeść na obiad. Niezmiennie zachwycają smakiem, soczystością i chrupiącą skórką. Ich zaletą jest też to, że możemy szybko je przyrządzić. Smakoszami mielonych są dorośli, ale też dzieci. Lubi je też Anna Lewandowska.

Jednak trenerka do mięsa dodaje buraki, które zapewniają zupełnie nowe wrażenia smakowe i są bardzo zdrowym składnikiem. Jedzenie buraków obniża ciśnienie krwi i zapobiega stanom zapalnym w naszym organizmie. Zwiększa też wydolność organizmu podczas wysiłku fizycznego, tym samym pozwala osiągnąć lepsze wyniki sportowe. 

buraki
Canva/magone
szynka Okrasy

Okrasa upiekł taką szynkę, że czapki z głów. Za jej smakiem stoją zaskakująco proste składniki

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić kotlety mielone z przepisu Anny Lewandowskiej?

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 buraki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • olej

Zrobienie mielonych zaczynamy od włożenia mięsa do miski, starcia buraków na tarce o dużych oczkach i dolaniu oliwy. Teraz mięso doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie doprawiamy. 

Pora na formowanie kotletów i rozgrzanie oleju na patelni. Kotlety smażymy z każdej strony kilka minut na złoty kolor. Ważne jest, by były przykryte. Podczas smażenia możemy na patelnię dolać odrobinę wody. 

Mielone od Anny Lewandowskiej prostsze niż myślisz

Kotlety po usmażeniu możemy podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Jak widać taki obiad jest bardzo prosty w przygotowaniu. Anna Lewandowska mielone robi z zaledwie kilku składników. Buraki dodają daniu niezwykłego smaku, a nam zdrowia. 

Warto wypróbować przepis znanej trenerki na ten smaczny i wartościowy obiad. Danie jest pożywne, szybkie i polubi go każdy domownik. Smak i wartości odżywcze takiego obiadu są gwarantowane. Pisaliśmy, jak przyrządzić delikatne kotlety po lwowsku. Radziliśmy, jak zrobić obłędnie soczyste mielone. 

mielone
Canva/manyakotic

Źródło: hpba.pl

niedziela handlowa Wigilia

Kolejne zamieszanie z niedzielą handlową w Wigilię. Wciąż nie wiadomo, czy przed świętami zrobimy zakupy

CZYTAJ DALEJ
syrop z pora

Kroję tanie warzywo i ubijam je z cukrem. Zyskuję doskonały syrop na gardło, jest lepszy, niż ten z cebuli

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >