Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na surówkę z kiszonej kapusty w wykonaniu Tomasza Strzelczyka bije rekordy popularności. Idealnie dobrał dodatki
Monika Dec
Monika Dec 20.11.2023 17:40

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty w wykonaniu Tomasza Strzelczyka bije rekordy popularności. Idealnie dobrał dodatki

surówka
facebook/ Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha

Tomasz Strzelczyk znów zachwyca. Słynny kucharz pokazał przepis na surówkę z kiszonej kapusty, która pasuje niemal do każdego drugiego dania. Potrawa zwraca uwagę idealnie idealnie skomponowanymi składnikami. Nie mamy wątpliwości, że zrobi prawdziwą furorę wśród smakoszy.

Prosty patent na surówkę z kiszonej kapusty

Kiszona kapusta jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Zawiera szereg cennych minerałów takich jak: magnez, potas i żelazo. Jest także doskonałym źródłem witamin: B,A, C oraz K. Szczególnie warto sięgać po nią w okresie jesienno - zimowym, aby wzmocnić nasz organizm. 

Tomasz Strzelczyk proponuje podać ją w formie pysznej surówki. Popularny kucharz połączył kiszonkę z uwielbianymi składnikami. Jego film zachwycił ponad 3 miliony widzów.

 

Lewandowska robi mielone inaczej niż wszyscy. Dodaje składnik, o którym nikt by nie pomyślał

Lista składników na surówkę z kiszonej kapusty

Lista składników ma surówkę:

  • 300 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula czerwona
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 duża marchewka
  • pęczek natki pietruszki

Lista składników na sos:

  • łyżka oliwy z oliwek 
  • łyżeczka prawdziwego miodu
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • opcjonalnie łyżeczka octu jabłkowego

Sposób przygotowania surówki z kiszonej kapusty

Wyjmij kiszoną kapustę ze słoika i odciśnij ją z soku. Następnie na grubych oczkach zetrzyj jedną większą marchew i dodaj ją do kapusty. Pokrój w piórka czerwoną cebulę, a w słupki kwaśne jabłko. Połącz ze sobą wszystkie składniki i delikatnie je przemieszaj.

Przygotuj sos. Wlej do miski trochę oliwy, łyżeczkę prawdziwego miodu, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, świeżo mielony pieprz i sól. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę octu jabłkowego. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i wlej gotowy sos do surówki.

Na koniec posiekaj pęczek pietruszki i wrzuć do surówki. Jeszcze raz wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie inne potrawy autorstwa Tomasza Strzelczyka m.in. bigos i pierogi.

400098725_1485860092256414_9017699195632622991_n.jpeg

Tagi: Gotowanie