Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby pieczarki ściemniały podczas smażenia. Wszystko przez ten trick
Pieczarki dostępne są w sklepach przez cały rok. Często goszczą na naszych stołach, a dodajemy je do mięs, sosów, czy zapiekanek. Jednak czasem brzydko ciemnieją podczas smażenia. Można temu zapobiec dzięki pewnemu trickowi.
Pieczarki, czyli smak i zdrowie na talerzu
Pieczarki są bardzo lubiane i niezwykle popularne w kuchni. Dusimy je, gotujemy i smażymy. Dodajemy do zup, sosów, mięs i zapiekanek. Są podawane jako dodatek do wielu dań obiadowych. Warto pamiętać, że są też zdrowe. Ich jedzenie dostarcza nam porcji witaminy C, witamin z grupy B, a do tego zapewnia nam dawkę przeciwutleniaczy.
Spożywanie pieczarek zapobiega osteoporozie, wzmacnia siłę mięśni i zapobiega stanom zapalnym w organizmie . Oprócz tego dobroczynnie wpływa na układ trawienny i ma działanie antynowotworowe. Dlatego jedzmy te grzyby na zdrowie. Jak je przygotować?
Co zrobić, by pieczarki nie ciemniały podczas smażenia?
Jedną z najbardziej popularnych metod przyrządzania pieczarek, jest ich smażenie. To szybki sposób na to, by te grzyby przygotować do dalszej obróbki . Potem mogą trafić do zapiekanek lub sosów. Jednak zdarza się, że początkowo jasne pieczarki, ciemnieją podczas smażenia.
Czy możemy temu zapobiec? Tak i możemy to zrobić w bardzo prosty sposób. Wystarczy skropić pieczarki sokiem z cytryny . Musimy to zrobić przed smażeniem. Ten zabieg sprawi, że grzyby zachowają ładny kolor.
Sposoby na chrupiące pieczarki
Podczas smażenia pieczarki wydzielają dużo wody . To sprawia, że brak im chrupkości i stają się zbyt miękkie. Jednak na ten kulinarny kłopot też jest sposób. Jeśli zależy nam, by grzyby wyszły chrupiące, solimy je już po wyłączeniu palnika.
Tak przyrządzone pieczarki chrupiące i w ładnym kolorze bez przeszkód możemy wykorzystać w kuchni. Dostarczą nam smaku, ale też cennych wartości odżywczych. Posiłek z pieczarkami na pewno będzie każdemu smakował. Pisaliśmy o tym, dlaczego warto przykrywać patelnię durszlakiem. Podawaliśmy przepis na zapiekankę o smaku gołąbków.
Źródło: haps.pl