Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ostatnio zamiast gołąbków zrobiłam tę zapiekankę. Wyszła tak dobrze, że mąż prosi o nią co tydzień
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 23.01.2024 11:20

Ostatnio zamiast gołąbków zrobiłam tę zapiekankę. Wyszła tak dobrze, że mąż prosi o nią co tydzień

zapiekanka
YouTube/@DaniaMichala

Każdy smakosz gołąbków polubi tę zapiekankę. Jest pełna smaku i aromatu. W sam raz na zimowy obiad. Polecam przepis na zapiekankę, która z powodzeniem zastąpi gołąbki. W moim domu to prawdziwy hit.

Zapiekanka lepsza od gołąbków

Jeśli gołąbki często goszczą na twoim stole, to pora na poznanie tego przepisu. Często z niego korzystam, bo efekt jest znakomity. Robię zapiekankę przekładaną z mięsa mielonego i kapusty. Do tego pyszny sos i raz-dwa pożywny obiad jest gotowy.

Zapiekanka smakuje jak tradycyjne gołąbki, a nawet jeszcze lepiej. Robię ją dużo szybciej niż gołąbki, a  rodzina zajada się tym smacznym daniem. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Dania Michała. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

zapiekanka
YouTube/@DaniaMichala
Babcia zawsze dodawała do bigosu nietypowy składnik. Dziś jest niemal zapomniany

Jak zrobić zapiekankę o smaku gołąbków?

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 800 g karkówki
  • 1 główka kapusty
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 200 g koncentratu pomidorowego

Przygotowanie zapiekanki zacznij od ugotowania ryżu i dodania przypraw do mięsa mielonego. Dorzuć posiekaną cebulę i czosnek. Koncentrat pomidorowy rozcieńcz trochę wodą i odstaw. Do mięsa dodaj ugotowany ryż.

Wymieszaj dokładnie składniki i pokrój na kilka części ugotowaną kapustę. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż liśćmi, posmaruj je przecierem pomidorowym. Połóż warstwę mięsa mielonego, przecieru i liści kapusty. Powtórz czynność i znów ułóż warstwy.

Zapiekanka nasyci i rozgrzeje

Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minuty. Po upływie tego czasu danie od razu możesz podawać. Jest niezwykle smaczne i pięknie pachnie. Tę zapiekankę, która smakuje jak gołąbki, robię szybko i zawsze wychodzi.

Rodzina zajada się tym daniem, aż im się uszy trzęsą. Zapiekanka szybko znika z talerzy, a domownicy przepadają za takim obiadem, dlatego często go przyrządzam. Pisaliśmy o doradzie, która jest pełna witamin i warto włączyć ją do swojej diety. Radziliśmy, jak zrobić sałatkę z piersi kurczaka, ananasa i orzechów. 

zapiekanka
YouTube/@DaniaMichala