Podczas smażenia mięsa zawsze przykrywam patelnię durszlakiem. Znajomi pukali się w głowę, teraz robią tak samo
Od pewnego czasu stosuję pewną kuchenną sztuczkę. Gdy coś smażę na patelni, przykrywam ją durszlakiem. Znajomi dziwili się, czemu tak robię. Od kiedy wiedzą czemu, sami to stosują. Do tego samego zachęcam też ciebie.
Smażenie nigdy nie było prostsze
Smażenie jest w kuchni podstawową metodą obróbki termicznej. Z upodobaniem stosujemy ją do przygotowania mięsa. Takie działanie ma jednak swoje minusy, z które potrafią zepsuć humor każdemu. Za chwilę sprawię, że zapomnisz o nich raz na zawsze.
Wielu nie wyobraża sobie potraw bez smażenia. Gotowanie lub duszenie nie nadaje potrawą takich samych efektów smakowych. Jak zyskać perfekcyjnie przygotowane danie, a potem nie spędzić mnóstwa czasu na sprzątaniu bałaganu? Koniecznie dowiedz się z dalszej części tekstu.
Do klasycznego krupniku dodaję ten składnik. O dokładkę mojej zupy prosi absolutnie każdyJedno smażenie i dużo sprzątania
Smak, smakiem, ale nie ukrywajmy, że już po jednym smażeniu mamy sporo do sprzątania. Niestety rozgrzany olej ma taką właściwość, że potrafi strzelać. Zachlapuje przy tym wszystko, co znajdzie się na jego drodze. To sprawia, że po zakończeniu smażenia zostaje nam sporo sprzątania.
Czy jest sposób na uniknięcie bałaganu podczas smażenia? Wiele osób w tym celu przykrywa patelnię pokrywką. Niestety nie wpływa to dobrze na finalna obróbkę mięsa. Za chwilę zdradzę, jak tego uniknąć.
Oto moja ulubiona sztuczka kuchenna. Do tego jest sprawdzona i skuteczna. Wszystko, czego potrzebujesz, masz już w zasięgu ręki. Po prostu sięgnij do szafki po najzwyklejszy durszlak.
Jak uniknąć pryskania oleju po całej kuchni?
Istnieje metoda, która pozwala smażyć i zachować przy tym czystość. Sprawi, że wystarczy umyć tylko dwa naczynia. Zdziwiona? Ja też byłem, ale sztuczka z durszlakiem naprawdę działa.
Pewnie się dziwisz, dlaczego durszlak, który służy do odcedzania, a nie przykrywania. Odpowiedź jest bardzo prosta. Z patelni przykrytej pokrywką, woda nie ma możliwość odparowania. Wtedy mięso, zamiast się smażyć, dusi się.
Dzięki durszlakowi, który ma spore otwory, woda wyparowuje, a mięso się smaży. Koniecznie wypróbuj tę sztuczkę podczas kolejnego smażenia.
Sprawdź koniecznie ten sposób na pyszny i uniwersalny sos. Te dodatek w surówce z marchewki pasuje tam jak ulał.