Jutro na obiad podam taką zapiekankę. Jest pyszna i starczy na cały weekend
Ta szybka i łatwa zapiekanka ziemniaczana nie wymaga wiele wysiłku, a stanowi doskonały i pożywny obiad. Łatwo się odgrzewa i można z powodzeniem przygotować z niej więcej niż jeden posiłek.
Zapiekanka na obiad
Zapewne w wielu nieformalnych zestawieniach zapiekanka znajduje się na szczytach listy najlepszych polskich obiadów. Choć nie cieszy się takim uznaniem jak schabowy czy gołąbki, jest daniem o wielu obliczach. A w większości z nich – jest pyszna, sycąca i bardzo szybka w przygotowaniu.
Oto przepis na jedną z podobnych zapiekanek – z kurczakiem i ziemniakami . Jej lista składników jest równie prosta co instrukcja przygotowania. Przepis sprawdzi się świetnie podczas przedwakacyjnego przeglądu lodówki.
Zapiekanka z ziemniakami i kurczakiem
Ziemniaki i pierś z kurczaka to dziś jedno z najbardziej podstawowych zestawień w naszych obiadach. Z tego dość delikatnego zestawienia piekarnik i kilka dodatkowych składników wydobywa pełnię smaku. Warto przygotować od razu dwie porcje takiej zapiekanki i mieć z głowy gotowanie na dwa dni.
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 opakowania piersi z kurczaka eko
- 200 g passaty pomidorowej
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2-3 jajka
- Duży kubek (400 ml) śmietany 18%
- Opcjonalnie: 200 g startej mozzarelli
- Sól, pieprz, oregano, olej do smażenia
Kurczak i ziemniaki na obiad
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy jeszcze zanim będą zupełnie miękkie. Kurczaka czyścimy i kroimy w drobne kawałki . Podobnie z papryką. Cebulę kroimy w pióra.
Kurczaka przysmażamy na oliwie, soląc i pieprząc. Smażymy na niezbyt dużej mocy palnika, by nie wyszedł chrupki i twardy, a jedynie miękki w środku i złocistobrązowy. Zdejmujemy mięso na ręcznik papierowy.
Na patelnię dodajemy nieco oliwy, wrzucamy cebulę. Kiedy będzie się robić szklista, dodajemy paprykę. Całość dusimy, aż ta ostatnia zrobi się nieco miękka, ale wciąż będzie chrupiąca. Wtedy do warzyw dodajemy passatę .
Całość mieszamy, przyprawiamy oregano i dusimy przez chwilę. Następnie dodajemy kurczaka, jeszcze raz mieszamy i wyłączamy gaz.
Na dnie wysmarowanej oliwą formy układamy warstwę plastrów ziemniaków. Układamy grubo, tak, by zachodziły na siebie. Posypujemy pieprzem, a na wierzch ziemniaków wykładamy masę warzywną z kurczakiem .
Zapiekankę przykrywamy pozostałymi ziemniakami. W misce mieszamy jajka ze śmietaną na jednolitą masę. Przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy nią ziemniaki. Można teraz posypać je mozzarellą .
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut , aż będzie rumiana. Podajemy od razu, resztki przechowujemy w lodówce.
Wypróbuj też przepisy na piątkowego dorsza i zapiekaną cukinię faszerowaną .