Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie smażę już dorsza w panierce, znam lepszy sposób. Piątkowy obiad jest hitem w moim domu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 02.08.2024 15:16

Nie smażę już dorsza w panierce, znam lepszy sposób. Piątkowy obiad jest hitem w moim domu

dorsz
Fot. YouTube/Meat&Veggies

Zwykle rybę podaję na obiad w piątek. Wcześniej smażyłam dorsza w panierce, ale teraz przyrządzam go w inny sposób. Z apetycznymi dodatkami pieczona ryba nie ma sobie równych. Tak obiad jest pyszny, ale też bardzo zdrowy. 

Jedz rybę na zdrowie

Jadasz ryby? Warto po nie sięgać nie tylko w piątki. Ryby są smaczne, ale też niezwykle wartościowe. Dostarczają nam cennych kwasów omega-3 i witamin: A, D, E i witamin z grupy B. Przeważnie sięgałam po dorsza. Smażyłam go w panierce na piątkowy obiad. 

Jednak odkąd trafiłam na ten przepis, rybę przyrządzam inaczej. Jest pyszna i dużo zdrowsza. Wszystko dlatego, że trafia do piekarnika. Taki pieczony dorsz z dodatkiem natki pietruszki i cytryny to prawdziwa uczta. Rodzina się nim zajada i zawsze prosi o dokładkę. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Meat&Veggies na YouTube.

pieczony dorsz
Fot. Canva/oksanashufrych
Przepis babci na pierogi z jagodami. Ciasto zawsze rozpływa się w ustach

Jak zrobić pieczonego dorsza?

Składniki:

  • ½ kg filetu z dorsza
  • 4 szalotki
  • natka pietruszki
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie dania zacznij od opłukania filetów z dorsza. Przypraw je solą i pieprzem. Szalotkę pokrój w piórka, a  cytrynę w plasterki. Posiekaj natkę pietruszki.

Teraz filety z dorsza ułóż na folii aluminiowej lub pergaminie. Posyp posiekaną szalotką, natką pietruszki i ułóż na rybie plasterki cytryny. Dołóż też plasterki masła i całość zawiń. Rybę odstaw na 20 minut. 

Pieczony dorsza na obiad w piątek

Po upływie tego czasu rybę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Powinna się piec 30 minut. Danie podawaj z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem. Pieczony dorsz wychodzi smaczny, soczysty i dosłownie rozpływa się w ustach. 

Smaku dodaje mu też cytryna i natka pietruszki. Tak przyrządzona ryba jest niskokaloryczna i dużo zdrowsza od ryby smażonej na tłuszczu. Dlatego każdemu polecam ten prosty przepis na pieczonego dorsza. U mnie w domu danie już stało się hitem. Pisaliśmy o tym, jak przygotować pomidory w wybornym sosie. Radziliśmy, jak przyrządzić mielone soczyste, jak nigdy dotąd. 

pieczony dorsz
Fot. Canva/Lilechka75

Źródło: beszamel.se.pl