Faszeruję cukinię mięsem mielonym i wkładam do piekarnika. Ta zapiekanka to hit lata
Ten przepis polubi wielu smakoszy. Wszystko dlatego, że cukinia faszerowana mięsem mielonym smakuje wyśmienicie. Taka zapiekanka jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale też pożywna i pyszna.
Cukinia, mięso mielone, czyli patent na zapiekankę
Cukinia jest warzywem, które pysznie smakuje latem. Często po nie sięgam i wyczarowuje z niego znakomite dania. Robię z cukinii surówki, dodaję ją do kotletów mielonych, ale też robię z cukinii pyszną zapiekankę. Sposób jest prosty i warty polecenia.
Biorę cukinię i faszeruję ją mięsem mielonym. Tak przygotowane warzywo trafia do piekarnika, a potem na stół. Zapiekanka wychodzi smaczna i cieszy się dużym powodzeniem. Stała się już hitem lata, dlatego warto poznać ten przepis. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Szefowa Kuchni. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.
Jak zrobić zapiekankę z cukinii i mięsa mielonego?
Składniki:
- 2 cukinie
- ¼ kg mięsa mielonego
- 100 g ryżu
- pomidory z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- ser żółty
- sól
- pieprz
- oregano
Przygotowanie zapiekanki zacznij od umycia cukinii i odcięcia końcówek. Następnie przekrój warzywa na pół i wydrąż środek. Przełóż miąższ do miseczki, a cukinie dopraw solą i pierzem. Miąższ i cebulę posiekaj. Cebulę podsmaż na patelni, dołóż mięso mielone.
Dodaj miąższ z cukinii, przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażone mięso przełóż do miski i dodaj do niego ugotowany ryż. Składniki wymieszaj. Przygotowany farsz nałóż do wydrążonych cukinii. Wierzch posyp startym żółtym serem. Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Zapiekanka z cukinii najlepsza na obiad
Zapiekanka po upływie tego czasu jest gotowa do podania. To smaczne i pożywne danie warto przyrządzić na obiad lub ciepłą kolację. Delikatne warzywo z pysznie doprawionym mięsem dosłownie rozpływa się w ustach. U mnie w domu to danie już stało się hitem lata.
Dlatego polecam ten prosty przepis. Gwarantuje on pyszny efekt na talerzu, który doceni każdy smakosz. Warto takie danie przygotować na letni obiad lub kolację. Pisaliśmy o tym, jakie posiłki jedzą pacjenci pogotowia. Podawaliśmy smaczny patent na sos ze świeżych pomidorów.