Smakosze.pl Przepisy Już nie dodaję do mielonych namoczonej bułki. Inny składnik sprawia, że wychodzą bosko puszyste
canva/iaroshenko

Już nie dodaję do mielonych namoczonej bułki. Inny składnik sprawia, że wychodzą bosko puszyste

10 listopada 2023
Autor tekstu: Monika Dec

Kotlety mielone bez namaczanej w mleku bułki? Dla wielu ten pomysł brzmi jak żart, ale warto czasem spróbować tego kultowego dania w zupełnie nowej odsłonie. Prosty patent może naprawdę mile zaskoczyć, a wręcz zyskać spore grono sympatyków.

Dlaczego do kotletów mielonych dodajemy bułkę?

Wielu miłośników kulinariów nie wyobraża sobie kotletów mielonych bez namoczonej w mleku bułki. Jest sporo powodów, aby sięgnąć po to rozwiązanie. Dzięki emu trickowi, masa na mielone będzie zwarta, a nasze kotlety nie rozpadną się w czasie gotowania . W dodatku mleko zneutralizuje zapach mięsa podczas smażenia. Mimo tych plusów, warto skusić się na kotlety mielone w zupełnie nowej odsłonie. Dodatek chałki nada im puszystości i nieco podkręci smak dania . Jesteśmy ciekawi, czy ten eksperyment kulinarny Wam się spodoba. Poniżej prezentujemy przepis na mielone w nowej odsłonie.

Żadna bułka w mleku. Ten dodatek do mielonych bije ją na głowę, znajdziesz go w każdej kuchni
canva/vd2002

Strzelczyk robi flaczki inaczej niż wszyscy. Wybiera niemal zapomniane mięso

Nietypowe kotlety mielone bez bułki - lista składników

  • 2 kromki chałki
  • 200 ml mleka
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • ⅓ szklanki bułki tartej
  • pół podsmażonej cebuli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • szklanka bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Kotlety mielone w nowej odsłonie

Porwij dwie kromki chałki na mniejsze części i włóż do miski. Zalej je 200 ml mleka, a następnie odciśnij je z jego nadmiaru . Do drugiej miski włóż mięso mielone.

Połącz mięso z odciśniętą chałką. P o chwili dodaj do nich: jajko, podsmażoną pokrojoną w kostkę cebulę, bułkę tartą, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wyrób mięso na kotlety mielone . Uformuj z niego kotlety , obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. (Więcej na temat smażenia mielonych przeczytasz w tym artykule ).

Danie idealnie komponuje się z ziemniaczanym puree. Polecamy przepis samej Magdy Gessler. Znajdziesz go tutaj .

Kotlety z mięsa mielonego.jpg
canva/ajale
Wkładam do słoika, miksuję i łącze z prostymi dodatkami. Zyskuję deser godny najlepszych restauracji
Moja rodzina uwielbia te pasiaste naleśniki. Nie mogę uwierzyć, że ich zrobienie jest takie proste
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy