Już nie kupuję chleba w sklepie. Z tym przepisem wychodzi lepiej niż z piekarni
Z tym przepisem domowy chleb może stać się chlebem powszednim. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i wychodzi za każdym razem, a aromat ciepłego pieczywa jest najlepszą przyprawą domowych śniadań.
Prosty domowy chleb
Do chleba przykleiła się łatka jednego z najtrudniejszych do przygotowania w domu produktów. Jest to oczywiście w dużym stopniu uzasadnione: praca z zakwasem i całą chemią wiązania glutenu i dwutlenku węgla wymaga pewnego doświadczenia. Jest jednak wielkie i bardzo optymistyczne ALE!
„Ale” polega na tym, że prosty drożdżowy chleb nie różni się właściwie niczym od ciasta. Jednego z takich, których dziesiątki przyrządził z sukcesem każdy domowy kucharz i każda kucharka. Warto więc zacząć od prostego przepisu na codzienny chleb, taki jak ten .
Drożdżowy chleb z ziarnami
Podobny przepis na prosty drożdżowy chleb znajdziemy na kanale Przepisy od Olgi. Nasza wersja jest jednak z ziarnami. Dodanie ich nie podnosi ani trochę poziomu trudności wypieku , a oleiste nasiona słonecznika to zdrowy dodatek do białego chleba .
Składniki
- 700 g mąki
- 2 łyżki cukru
- 8 g drożdży suszonych
- 60 ml oleju roślinnego
- 2 łyżeczki soli
- 150 g pestek słonecznika
Pieczemy domowy chleb
Do dużej miski wlewamy 400 ml ciepłej wody. Dodajemy cukier i drożdże i mieszamy. Dodajemy olej i jeszcze raz łączymy składniki. Do miski przesiewamy ok. 500 g mąki i łopatką łączymy je z drożdżowym zaczynem , który już zaczyna pracować.
Kiedy składniki są już połączone, dodajemy pozostałą mąkę i sól i dobrze wyrabiamy ciasto – najpierw w misce, a potem na stolnicy. Kiedy ciasto jest już gładkie i dobrze połączone, przekładamy je do wysmarowanej olejem miski i przykrywamy folią spożywczą.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia . W tym czasie namaczamy w ciepłej wodzie nasiona słonecznika. Wodę zlewamy po ok. 20 minutach – mokre ziarenka będą bardziej miękkie i nie uszkodzą struktury chleba.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmujemy je z miski, dodajemy dobrze osuszone ziarenka słonecznika i jeszcze raz zagniatamy. Podczas wyrabiania składamy ciasto kilkukrotnie ruchem od zewnątrz do środka wyrabianej masy, żeby uwięzić w niej więcej powietrza. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione, dzielimy je na dwie części i formujemy z nich bochenki, które umieszczamy w natłuszczonych keksówkach.
Masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do drugiego wyrastania na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu umieszczamy je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i pieczemy przez ok. 35-40 minut . Po wyjęciu z piekarnika chleb studzimy na kratce .
Wypróbuj też przepisy na zmiękczającą mięso panierkę do schabowych i zupę z czosnku niedźwiedziego .