Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wrzuć na patelnię makaron, cukinię, szynkę i zalej tą masą. Podziękujesz za ten przepis
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.04.2024 11:05

Wrzuć na patelnię makaron, cukinię, szynkę i zalej tą masą. Podziękujesz za ten przepis

makaron na patelni
fot. youtube.com/ricetteperfetteofficial

Szybka zapiekanka makaronowa to nie tylko sposób na resztki z obiadu. To także świetne, sycące i pyszne danie, które warto przyrządzać od czasu do czasu na obiad. Zwłaszcza w wydaniu takim jak to – prostym i bardzo szybkim.

Zapiekanka z parmezanem

Makaron to doskonały produkt na obiad między innymi ze względu na to, jak wszechstronnym jest składnikiem. Może być dodatkiem do zupy albo bazą głównego dania. Świetnie znosi zarówno gotowanie, jak i pieczenie.

W wypadku tej zapiekanki gotujemy makaron przed zapieczeniem, bo składniki nie są w stanie dać mu tyle wilgoci, by zrobił się miękki. Nie zmienia to faktu, że danie jest szybkie w przygotowaniu. Będzie też dodatkowo pożywne, jeśli użyjemy makaronu pełnoziarnistego.

gotowa zapiekanka makaronowa
fot. youtube.com/ricetteperfetteofficial
Natrzyj tym schab, obtocz w panierce i usmaż. To mój ulubiony sposób na kotlety schabowe

Warzywa i makaron na obiad

Podobny przepis, z nieco mniejszą ilością warzyw, można znaleść na włoskim kanale Ricette Perfette. Rzeczywiście, jest w tym daniu coś włoskiego. Chodzi nie tylko o makaron, lecz także o prostotę, z jaką się je przygotowuje.

Składniki

  • 250 g makaronu pełnoziarnistego
  • 4 jajka
  • 50 - 60 g startego parmezanu
  • 1 średnia cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 4 grube plastry szynki gotowanej
  • 200 g ricotty
  • 1 mały pęczek natki pietruszki lub szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, tymianek, oliwa

Zapiekanka makaronowa

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Cukinię, paprykę i szynkę kroimy w kostkę. Podsmażamy je na oliwie, szynkę wrzucając na patelnię dopiero pod koniec smażenia. Przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.

Kiedy makaron jest gotowy, cedzimy go i dodajemy do składników na patelni. Zalewamy odrobiną oliwy i mieszamy składniki.

W misce rozbijamy jajka na puszystą masę. Dodajemy ricottę i przekształcamy jajka w masę serową. Przyprawiamy ją solą i pieprzem, dodajemy przetarty przez praskę czosnek i posiekane zioła. ļ. Jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Masę wylewamy na patelnię i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Jeśli patelnia nadaje się do zapiekania, możemy już posypać potrawę pozostałą częścią parmezanu i wstawić do piekarnika. Jeśli tak nie jest, wykonujemy te kroki dopiero po przełożeniu makaronu do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż ser na wierzchu makaronu zacznie się robić ładnie brązowy.

Wypróbuj też przepisy na pieczoną rzodkiewkę i idealną młodą kapustę.

składniki na zapiekankę
fot. youtube.com/ricetteperfetteofficial