Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Natrzyj tym schab, obtocz w panierce i usmaż. To mój ulubiony sposób na kotlety schabowe
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.04.2024 09:40

Natrzyj tym schab, obtocz w panierce i usmaż. To mój ulubiony sposób na kotlety schabowe

smażenie kotletów schabowych
fot. Canva

Takie kotlety schabowe podane na obiad z pewnością zaskoczą domowników. Jedna mała zmiana w sposobie przygotowania przekłada się nie tylko na smak, lecz także na strukturę tej najważniejszej potrawy polskich niedzielnych popołudni.

Kotlet pamierowany

Panierka to kluczowy element kotleta schabowego. Odróżnia go od innych potraw pod każdym możliwym wględem. Dzięki niej wyróżniają się one strukturą, smakiem i wyglądem.

Dzięki panierce kotlety nie tylko są chrupiące z wierzchu. Powłoczka z bułki tartej, jajka i mąki, czasem tak gruba, że można uważać ją za ciasto, sprzyja miękkości mięsa. Schab jest produktem bardzo chudym i zdarza się, że po usmażeniu wychodzi twardy. Panierka nieco go przed tym zabezpiecza.

przekrojony schabowy
fot. Canva
Żadna jajecznica, śląska wersja bije ją na głowę. Takie śniadanie mogłabym jeść codziennie

Musztarda w panierce

Stąd wiele sposobów na dodatki do panierki czy dodatkowe zabiegi na mięsie, by stało się nieco bardziej miękkie. Jednym z takich dodatków jest musztarda, którą traktujemy nasze kotlety na jakiś czas przed usmażeniem.

Składniki

  • 6 kotletów schabowych
  • 4 kopiaste łyżki musztardy
  • Sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
  • Składniki panierki: 2 jajka, mąka, bułka tarta

Kotlety schabowe z musztardą

Kotlety schabowe rozbijamy dość cienko i oprószamy solą i pieprzem. Smarujemy je z obu stron musztardą i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. 

Do takiego marynowania można użyć dowolnej musztardy według uznania, choć raczej najmniej nada się francuska ziarnista odmiana. Może być za to ostrzejsza sarepska albo łagodniejsza delikatesowa, a nawet miodowa.

Po wyjęciu kotletów z lodówki doprowadzamy je z powrotem przed smażeniem do temperatury pokojowej. Każdy kotlet obtaczamy w mące, a następnie dokładnie moczymy w roztrzepanych jajkach i posypujemy bułką tartą, dociskając, by panierka była gruba i mięsista. Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron, aż będą złociste.

Wypróbuj też przepisy na rzodkiewki na ciepło i pieczoną cykorię.

schabowy z ogórkami
fot. Canva