Natrzyj tym schab, obtocz w panierce i usmaż. To mój ulubiony sposób na kotlety schabowe
![smażenie kotletów schabowych](https://images.iberion.media/images/1920/schabowe1_a28300d5f5.jpg)
Takie kotlety schabowe podane na obiad z pewnością zaskoczą domowników. Jedna mała zmiana w sposobie przygotowania przekłada się nie tylko na smak, lecz także na strukturę tej najważniejszej potrawy polskich niedzielnych popołudni.
Kotlet pamierowany
Panierka to kluczowy element kotleta schabowego. Odróżnia go od innych potraw pod każdym możliwym wględem. Dzięki niej wyróżniają się one strukturą, smakiem i wyglądem.
Dzięki panierce kotlety nie tylko są chrupiące z wierzchu. Powłoczka z bułki tartej, jajka i mąki, czasem tak gruba, że można uważać ją za ciasto, sprzyja miękkości mięsa. Schab jest produktem bardzo chudym i zdarza się, że po usmażeniu wychodzi twardy. Panierka nieco go przed tym zabezpiecza.
![przekrojony schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/schabowy3_24eb6c1190.jpg)
Musztarda w panierce
Stąd wiele sposobów na dodatki do panierki czy dodatkowe zabiegi na mięsie, by stało się nieco bardziej miękkie. Jednym z takich dodatków jest musztarda, którą traktujemy nasze kotlety na jakiś czas przed usmażeniem.
Składniki
- 6 kotletów schabowych
- 4 kopiaste łyżki musztardy
- Sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
- Składniki panierki: 2 jajka, mąka, bułka tarta
Kotlety schabowe z musztardą
Kotlety schabowe rozbijamy dość cienko i oprószamy solą i pieprzem. Smarujemy je z obu stron musztardą i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Do takiego marynowania można użyć dowolnej musztardy według uznania, choć raczej najmniej nada się francuska ziarnista odmiana. Może być za to ostrzejsza sarepska albo łagodniejsza delikatesowa, a nawet miodowa.
Po wyjęciu kotletów z lodówki doprowadzamy je z powrotem przed smażeniem do temperatury pokojowej. Każdy kotlet obtaczamy w mące, a następnie dokładnie moczymy w roztrzepanych jajkach i posypujemy bułką tartą, dociskając, by panierka była gruba i mięsista. Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron, aż będą złociste.
Wypróbuj też przepisy na rzodkiewki na ciepło i pieczoną cykorię.
![schabowy z ogórkami](https://images.iberion.media/images/origin/schabowy2_26fb8cfff2.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![kelner robota serwuje jedzenie](https://images.iberion.media/images/origin/robot_kelner_44e4f9a5cd.jpg)
![wiosenna zupa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_czosnku_f8993b63b4.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![chłodnik ze śledzi](https://images.iberion.media/images/origin/chlodnik1_3676fa18d1.jpg)
![Polacy na otwarciu Igrzysk w Paryżu](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T213651_883_81a64fc3a7.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Wypadek w Ogorzelcu](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_w_Ogorzelcu_7a8331eeb3.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_b39959a153.png)