Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna jajecznica, śląska wersja bije ją na głowę. Takie śniadanie mogłabym jeść codziennie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 21.04.2024 05:10

Żadna jajecznica, śląska wersja bije ją na głowę. Takie śniadanie mogłabym jeść codziennie

śniadanie
Fot. Canva/semenovp

Jeśli robisz jajecznicę na śniadanie, to koniecznie spróbuj jej śląskiej wersji. Bije smakiem na głowę tradycyjną potrawę z jajek. Śląską wersją jajecznicy, czyli wajecznicę, zwaną też smażylnicą, zrobisz raz- dwa i zjesz z przyjemnością.

Śląska jajecznica najlepsza na śniadanie

Śląska jajecznica sprawi, że odejdziesz syty od stołu. Smaczne danie z jajek i wędzonej słoniny dostarczy energii na wiele godzin. Dzięki niej nie zabraknie sił do pracy i nauki. Ta odmiana jajecznicy jest bardzo popularna na Śląsku. Oprócz wędzonej słoniny znajdziesz w niej szczypiorek i sporo przypraw.

Taką wersję jajecznicy nie jada się jednak na talerzu. Smażylnica trafia na kromkę chleba, bo jest gęsta. Kanapki z potrawą z jajek i wędzoną słoniną są bardzo lubiane. Takie śniadanie robi się w prosty sposób, ale trzeba przestrzegać reguł. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić wajecznicę, czyli śląską jajecznicę. 

śniadanie
Fot. Canva/arfo
Ta zupa to prawdziwy hit wiosny. Cała rodzina na nią czeka

Jak zrobić wajecznicę, czyli śląską jajecznicę?

Składniki:

  • 6 jajek
  • 150 g wędzonej słoniny
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Słoninę pokrój w kostkę i wytop na patelni. Na patelnię wbij jajka i energicznie mieszaj. Ważne, by smażyć na małym ogniu i cały czas mieszać. Masa jajeczna powinna być gęsta.

Wsyp do niej szczypiorek, dopraw solą, pieprzem i jeszcze pomieszaj. Nakładaj na kromki chleba lub bułkę. Podawaj na śniadanie

Wajecznica daniem tradycyjnym

Wajecznica stała się daniem tradycyjnym, a jej korzeni należy szukać w Cieszynie. Tam jest właśnie najbardziej popularna. Robi się ją szybko, a danie jest dużo smaczniejsze od tradycyjnej jajecznicy. Polubią ją mięsożercy, bo w tej potrawie z jajek nie brakuje boczku.

Szczypiorek nadaje takiemu śniadaniu wyrazistości. Z przygotowaniem wajecznicy poradzi sobie nawet laik w kuchni. Warto poznać to danie, bo jest pyszne i bardzo pożywne. W sam raz na śniadanie. Pisaliśmy o zupie, którą kiedyś podawano na każdej wsi. Podawaliśmy też smaczny patent na śniadanie z jajek i szczypiorku. 

śniadanie
Fot. Canva/mariha-kitchen