Smakosze.pl Przepisy Już nie kupuję przyprawy do rosołu w sklepie. Robię sam z przepisu Strzelczyka
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Już nie kupuję przyprawy do rosołu w sklepie. Robię sam z przepisu Strzelczyka

28 września 2024

Przyprawa uniwersalna nie u wszystkich kucharzy cieszy się szacunkiem. Zapewne słusznie podejrzewamy w większości kupnych kompozycji zawartości sztucznych dodatków. Oto więc przepis na domowy zamiennik.

Przyprawa do rosołu Strzelczyka

Jeden z ulubionych kucharzy Polaków pokazał swój przepis na jarzynkę, czyli suszoną przyprawę do zup . Skoncentrowana w zasuszonej postaci, taka kompozycja warzyw i ziół doda smaku nie tylko rosołowi. Wystarczy połączyć najprostsze produkty w odpowiednich proporcjach.

Prezentując swój przepis Strzelczyk zaznacza, że jest on uniwersalny. W przypadku przypraw np. do sosów czy makaronów, „możemy kombinować”, jak zauważa, czyli dodawać np. słodką paprykę czy chili. Takie kompozycje za to niezbyt dobrze odnajdą się w niektórych zupach.

mieszanie przyprawy
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Wlej go do mięsa mielonego. Kotlety wyjdą 100 razy bardziej soczyste

Domowa jarzynka do zupy

Do rozdrobnienia warzyw korzeniowych dobrze jest użyć kielichowego blendera . Ważne tylko, by nie miksować nim marchwi czy pietruszki zbyt mocno. – To ma być przyprawa, nie papka dla dzieci – poucza Strzelczyk.

Składniki

  • 350 g marchewki
  • 300 g cebuli
  • 200 g pietruszki
  • 150 g selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pęczek lubczyku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • Opcjonalnie: 2 słodkie papryki i 1 papryczka chili
  • 220 g soli kamiennej niejodowanej

Domowa jarzynka do zup

Warzywa i pęczki ziół kroimy w mniejsze kawałki i miksujemy partiami na wiórki. Każdą już posiekaną część przenosimy do salaterki. Tam mieszamy i dodajemy sól kamienną.

Przyprawę można przygotowywać w kilku wariantach, w połowie pakowania w słoiki dodając chili i poszatkowaną paprykę . Mieszanką warzyw napełniamy wyparzone słoiki i przechowujemy w lodówce.

Wypróbuj też przepisy na krokiety gyros i nietypowo kiszoną kapustę .

pakowanie przyprawy
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Nikt mi nie wierzy, że sam robię to ciasto. Jest lepsze niż z cukierni
Wachowicz nie wyrzuca przejrzałych bananów. Piecze z nich najlepszy chlebek
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy