Już nie kupuję przyprawy do rosołu w sklepie. Robię sam z przepisu Strzelczyka
Przyprawa uniwersalna nie u wszystkich kucharzy cieszy się szacunkiem. Zapewne słusznie podejrzewamy w większości kupnych kompozycji zawartości sztucznych dodatków. Oto więc przepis na domowy zamiennik.
Przyprawa do rosołu Strzelczyka
Jeden z ulubionych kucharzy Polaków pokazał swój przepis na jarzynkę, czyli suszoną przyprawę do zup . Skoncentrowana w zasuszonej postaci, taka kompozycja warzyw i ziół doda smaku nie tylko rosołowi. Wystarczy połączyć najprostsze produkty w odpowiednich proporcjach.
Prezentując swój przepis Strzelczyk zaznacza, że jest on uniwersalny. W przypadku przypraw np. do sosów czy makaronów, „możemy kombinować”, jak zauważa, czyli dodawać np. słodką paprykę czy chili. Takie kompozycje za to niezbyt dobrze odnajdą się w niektórych zupach.
Domowa jarzynka do zupy
Do rozdrobnienia warzyw korzeniowych dobrze jest użyć kielichowego blendera . Ważne tylko, by nie miksować nim marchwi czy pietruszki zbyt mocno. – To ma być przyprawa, nie papka dla dzieci – poucza Strzelczyk.
Składniki
- 350 g marchewki
- 300 g cebuli
- 200 g pietruszki
- 150 g selera
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży pęczek lubczyku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- Opcjonalnie: 2 słodkie papryki i 1 papryczka chili
- 220 g soli kamiennej niejodowanej
Domowa jarzynka do zup
Warzywa i pęczki ziół kroimy w mniejsze kawałki i miksujemy partiami na wiórki. Każdą już posiekaną część przenosimy do salaterki. Tam mieszamy i dodajemy sól kamienną.
Przyprawę można przygotowywać w kilku wariantach, w połowie pakowania w słoiki dodając chili i poszatkowaną paprykę . Mieszanką warzyw napełniamy wyparzone słoiki i przechowujemy w lodówce.
Wypróbuj też przepisy na krokiety gyros i nietypowo kiszoną kapustę .