Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o beczce. Ten sposób kiszenia kapusty jest 100 razy lepszy
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.09.2024 06:00

Zapomnij o beczce. Ten sposób kiszenia kapusty jest 100 razy lepszy

kiszona kapusta w słoiku
Fot. Canva

Kiszona kapusta jest ulubionym dodatkiem obiadowym wszystkich Polaków. Czas na kiszenie, ale zapomnij, aby robić to w beczce. Istnieje znacznie lepszy sposób. Poznaj go, a kapustę będziesz przygotowywać tylko tą metodą. Dokładną instrukcję znajdziesz w dalszej części tekstu. 

Kiszona kapusta przysmakiem Polaków

Tradycyjna polska kuchnia słynie z kiszonek. Nasze serca skradły nie tylko ogórki, ale przede wszystkim kiszona kapusta. Jest doskonałym dodatkiem, który pasuje do wielu dań, sprawiając, że smakują jeszcze lepiej. 

Kapustę zazwyczaj kisi się w beczce, ale znaleźliśmy znacznie lepszy sposób. Beczkę zostaw na inną okazję i czytaj dalej. W dalszej części pozna nie tylko sam sposób, ale też dokładną instrukcję. 

szatkowanie.jpg
Fot. Canva
Wlej do naleśników zamiast wody lub mleka. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek

Jak kisić kapustę?

Beczka przez lata była sprawdzonym sposobem na kieszenie kapusty. Zajmuje jednak sporo miejsca i jest bardzo ciężka. Istnieje jednak lepszy i prostszy sposób. Wystarczy, że masz pod ręką kilka większych słoików a kiszona kapusta wyjdzie, jak się patrzy. Jej smak jest tak samo doskonały, a przygotowanie jeszcze prostsze. O tym, jak kisić kapustę w słoikach, dowiesz się więcej za chwilę. Poniżej znajdziesz niezbędne produkty. 

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 40 g soli
  • 3 ziarna gorczycy
  • słoiki

Kiszona kapusta lepsza niż z beczki

Kapustę obierz z zewnętrznych uszkodzonych liści. Następnie dokładnie ją umyj  i osusz. Warzywo drobno poszatkuj i przełóż do miski. Zasyp solą, wymieszaj i pozostaw na godzinę. 

Po tym czasie dodaj ziarna gorczycy i ponownie wymieszaj. Kapustę przekładaj do słoików i ugniataj drewnianą łyżką. Słoiki szczelnie zakręć i umieść je z ciemnym miejscu. Po czterech dniach spróbuj kapusty i sprawdź, czy jest gotowa. Jeżeli nie będzie, pozostaw ją na kilka następnych dni i powtórz test. Gotową kapustę przechowuj w lodówce i zjedz ją w ciągu maksymalnie trzech tygodni

kapsuta .jpg
Fot. Canva/Hana-Photo