Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wlej go do mięsa mielonego. Kotlety wyjdą 100 razy bardziej soczyste
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 28.09.2024 07:00

Wlej go do mięsa mielonego. Kotlety wyjdą 100 razy bardziej soczyste

mięso mielone i kefir
Fot. YouTube

Czy twoje kotlety mielone wychodzą zbyt suche? Wystarczy, że do mięsa dodasz jeden niestandardowy składnik, a danie wyjdzie doskonałe. Rodzina będzie nimi tak zachwycona, że już nigdy nie przyrządzisz ich inaczej. Przygotuj się na dokładki. 

Kotlety mielone ulubionym daniem Polaków

Nikomu nie trzeba przypominać, że Polacy kochają kotlety. I to nie tylko schabowe. Tymi najlepszymi są oczywiści kotlety mielone. Niestety po usmażeniu często okazuje się, że są zbyt suche. Można jednak temu zaradzić w bardzo prosty sposób.

Od teraz twoje kotlety mielone za każdym razem wyjdą idealna i smaczne. Czytaj dalej, a dowiesz się, co należy dodać do mięsa oraz poznasz przepis na perfekcyjne danie, które podane na obiad zachwyci każdego. 

kefir.jpg
Fot. Canva/Fascinadora
Makłowicz wytknął Polakom błąd w gotowaniu parówek. Wszyscy robiliśmy to źle

Mięso mielone i kefir, czyli cudowne połączenie

Aby mielone mięso po usmażeniu nie wyszło suche, należy do niego dodać… kefir. Choć ten pomysł może wydawać się zbyt abstrakcyjny, jest naprawdę skuteczny. Dzięki temu dodatkowi kotlety mielone po usmażeniu będą soczyste, a przy okazji delikatne i lekkie. Dokładne proporcje oraz inne niezbędne składniki poznasz, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. 

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 400 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • bułka tarta

Przepis na soczyste kotlety mielone

Mięso mielone przełóż do miski i wlej kefir. Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę. Zeszklij ją na patelni i dodaj do pozostałych składników. Wbij jajko i włóż przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość przypraw pieprzem i solą.

Wymieszaj ze sobą składniki na jednolitą masę. Następnie uformuj z niej niewielkiej wielkości kotlety. Każdy z nich obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i ułóż na niej kotlety mielone. Smaż je, do momentu zarumieniania na brązowy kolor. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami, a obiad będzie udany. 

kotelty mielone.jpg
Fot. Canva/Professor25