Smakosze.pl Przepisy Już nigdy nie dodam do placków z cukinii tego składnika. Mam lepszy patent
Canva/peredniankina

Już nigdy nie dodam do placków z cukinii tego składnika. Mam lepszy patent

16 lipca 2023

Placki z cukinii są smaczne, zdrowe i lekkostrawne. Przygotowuje się je w prosty sposób i są pyszną propozycją na obiad lub przekąskę. Jednak nie powinniśmy dodawać do nich mąki. Wyjaśniamy, dlaczego i czym możemy zastąpić ten składnik.

Cukinia- rób z niej placki

Cukinia ma delikatny orzechowy smak i wiele cennych właściwości. Jest ona doskonałym źródłem witamin C i B oraz magnezu i potasu . Jedzenie cukinii poprawia nasz wzrok i układ odpornościowy. Dobrze też wpływa na stan dziąseł i zębów.

To zielone warzywo jest niskokaloryczne i lekkostrawne. Warto przygotowywać z niego np. placki, które są pysznym sposobem na włączenie cukinii do naszej diety. Jednak podczas przygotowania placków z cukinii nie używajmy mąki. Konsystencja takich placków bez mąki będzie dużo lepsza. Zyskamy też dodatkowe właściwości prozdrowotne.

Nigdy nie wyrzucaj skórki po arbuzie. Jest cenniejsza niż myślisz, nie uwierzysz co można z niej zrobić

Co zamiast mąki do placków z cukinii?

Zamiast mąki do placków z cukinii możemy użyć placków owsianych. Zapewnią nam one doskonałą konsystencję tego dania, smak i wiele cennych właściwości. Zawierają witaminy C, B, E i dostarczą nam błonnika, żelaz i wapnia. Płatki owsiane świetnie działają na układ pokarmowy, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Są bardziej wartościowe od mąki, a placki dzięki płatkom owsianym zyskają na smaku i lepszej konsystencji. Tak przygotowane placki będą przysmakiem, któremu nie będą mogły oprzeć się nie tylko dzieci, ale również dorośli. Polecamy doskonały przepis na placki z cukinii bez użycia mąki.

Jak przygotować placki z cukinii bez mąki?

Składniki:

  • 140 g płatków owsianych
  • duża cukinia
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki oregano i suszonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny

Cukinię umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż do miski i dodaj płatki owsiane. Odstaw na 10 minut. Płatki powinny zrobić się miękkie i wilgotne.

Dosyp przyprawy i dodaj jajka. Całość dokładnie wymieszaj. Smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu przy użyciu ręcznika papierowego. Pisaliśmy o zapiekance z cukinii. Podawaliśmy też przepis na “Języki teściowej”.

placki z cukinii
Canva/peredniankina

Źródło: pysznosci.pl

Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na placki ziemniaczane. Moja babcia zawsze tak robiła latem
Ten patent pokazał mi kochany dziadek. Mieszał 4 składniki i podlewał nimi ogórki, plony rosną jak szalone
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy