Już nigdy nie dodam do placków z cukinii tego składnika. Mam lepszy patent
Placki z cukinii są smaczne, zdrowe i lekkostrawne. Przygotowuje się je w prosty sposób i są pyszną propozycją na obiad lub przekąskę. Jednak nie powinniśmy dodawać do nich mąki. Wyjaśniamy, dlaczego i czym możemy zastąpić ten składnik.
Cukinia- rób z niej placki
Cukinia ma delikatny orzechowy smak i wiele cennych właściwości. Jest ona doskonałym źródłem witamin C i B oraz magnezu i potasu . Jedzenie cukinii poprawia nasz wzrok i układ odpornościowy. Dobrze też wpływa na stan dziąseł i zębów.
To zielone warzywo jest niskokaloryczne i lekkostrawne. Warto przygotowywać z niego np. placki, które są pysznym sposobem na włączenie cukinii do naszej diety. Jednak podczas przygotowania placków z cukinii nie używajmy mąki. Konsystencja takich placków bez mąki będzie dużo lepsza. Zyskamy też dodatkowe właściwości prozdrowotne.
Co zamiast mąki do placków z cukinii?
Zamiast mąki do placków z cukinii możemy użyć placków owsianych. Zapewnią nam one doskonałą konsystencję tego dania, smak i wiele cennych właściwości. Zawierają witaminy C, B, E i dostarczą nam błonnika, żelaz i wapnia. Płatki owsiane świetnie działają na układ pokarmowy, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Są bardziej wartościowe od mąki, a placki dzięki płatkom owsianym zyskają na smaku i lepszej konsystencji. Tak przygotowane placki będą przysmakiem, któremu nie będą mogły oprzeć się nie tylko dzieci, ale również dorośli. Polecamy doskonały przepis na placki z cukinii bez użycia mąki.
Jak przygotować placki z cukinii bez mąki?
Składniki:
- 140 g płatków owsianych
- duża cukinia
- 2 jajka
- ½ łyżeczki oregano i suszonej papryki
- sól
- pieprz
- olej roślinny
Cukinię umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż do miski i dodaj płatki owsiane. Odstaw na 10 minut. Płatki powinny zrobić się miękkie i wilgotne.
Dosyp przyprawy i dodaj jajka. Całość dokładnie wymieszaj. Smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu przy użyciu ręcznika papierowego. Pisaliśmy o zapiekance z cukinii. Podawaliśmy też przepis na “Języki teściowej”.
Źródło: pysznosci.pl