Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na placki ziemniaczane. Moja babcia zawsze tak robiła latem
Placki ziemniaczane warto urozmaicać. Latem jednym z ciekawszych pomysłów będzie dodanie do ziemniaków startej cukinii. Przepis, który w mojej rodzinie przechodził z pokolenia na pokolenie, jest prosty, a efekty zachwycają nawet wybrednych. Musicie spróbować.
Przepis na placki ziemniaczane z cukinią
Cukinia jest w szczycie sezonie i warto ją wykorzystywać wszędzie tam, gdzie to możliwe. Placki ziemniaczane z jej dodatkiem wychodzą delikatne, chrupiące i pełne smaku. Moja babcia często przygotowywała je na letnią kolację. Doprawione tymiankiem i odrobiną kurkumy są po prostu zachwycające.
Składniki:
- 500 g zielonej cukinii
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 duże jaja lub ich zamiennik
- 2 płaskie łyżeczki tymianku świeżego lub suszonego
- szczypta kurkumy dla koloru
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić placki ziemniaczane z cukinią?
Zaczynam od obrania i umycia ziemniaków oraz starannego opłukania cukinii. Zielone warzywo ścieram na tarce o większych oczkach wprost do zawieszonego nad większą miską durszlaka. Następnie posypuję je niepełną łyżeczką soli, mieszam i odstawiam na mniej więcej kwadrans.
Cukinia w tym czasie puści sok, który pozostawiony sprawiłby, że ciasto na placki byłoby zbyt rzadkie. Podobnie postępuję z ziemniakami — je także należy odsączyć z płynu, lecz tym razem nie dodaję soli. Odstawiam na chwilę, by na dnie wody z bulw zebrał się osad. To krochmal, który łączę z odciśniętą pulpa ziemniaczaną.
Wrzucam jeszcze posiekaną cebulę oraz pozbawioną soku cukinię. Wbijam jaja i dodaję przyprawy. Mieszam, a po uzyskaniu jednolitej masy, smażę placki ziemniaczane z cukinią. Zawsze korzystam z dobrze rozgrzanego oleju i niezbyt dużej mocy palnika, by nie spalić przysmaku. Po zdjęciu z patelni odsączam z nadmiaru tłuszczu.
Wskazówka: zamiast jajek można zastosować kleik z siemienia lnianego. Wystarczy zalać 2 płaskie łyżki zmielonych ziaren 6 łyżkami wrzątku i odstawić na około 5 minut do powstania lepkiej masy. Placki ziemniaczane z takim dodatkiem są wegańskie i równie smaczne, co wersja z kurzym nabiałem.
Jak podać placki ziemniaczane z cukinią?
Świetnym dodatkiem do tego dania jest kwaśna śmietana. Moja babcia po prostu układała ją obok placków, ale można też wymieszać ją z rozgniecionymi ząbkami czosnku czy koperkiem.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na placki ziemniaczane. Sprawdźcie jak przygotować je w piekarniku — są lżejsze i wciąż smaczne. Być może skusi was też chrupiąca wersja z dodatkiem czosnku.