Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > “Języki teściowej” z cukinii są hitem sezonu. Nie ma nic prostszego
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.07.2023 12:36

“Języki teściowej” z cukinii są hitem sezonu. Nie ma nic prostszego

cukinia
YouTube/@Posmakujzemna

“Języki teściowej” to cukinia w ostrzejszym wydaniu. Będzie ona pysznym dodatkiem do dań obiadowych. Szczególnie zimą przypomni nam o letnich smakach. Taką cukinię przygotujemy w prosty sposób. Warto wypróbować ten smaczny przepis na zdrowe warzywo. 

Cukinia, czyli porcja zdrowia na talerzu

Cukinia jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym. Charakteryzuje się delikatnym orzechowym smakiem, który wspaniale łączy się z bardziej wyrazistymi dodatkami. Warto włączyć cukinie do swojej diety, bo w tym warzywie nie odkładają się metale ciężkie. To smaczne warzywo pochodzi z Meksyku, ale przystosowało się również do naszego klimatu.

Jedzenie cukinii dostarczy nami witamin: A, C i witamin z grupy B. Oprócz tego cukinia jest źródłem wapnia, żelaza, sodu, fosforu i potasu. Cukinia zalecana jest w diecie antynowotworowej i wpływa też na siatkówkę oka. Wzmacnia organizm, zapobiega infekcjom i pozytywnie wpływa na pracę serca. Polecamy “języki teściowej”, które są pyszne i bardzo zdrowe.

Moja smażona ryba jest lepsza niż nad morzem. Najważniejszą poradę dostałam od kochanej babci

Jak przygotować języki teściowej?

Składniki:

  • cukinia żółta i zielona
  • papryka ostra i zwykła
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązki kopru
  • gałązki pietruszki
  • pieprz czarny w ziarnach
  • 2 ziarna ziela angielskiego do każdego słoika
  • litr wody
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml octu do każdego słoika

Do każdego słoika włóż po gałązce pietruszki, ząbku czosnku, po 4 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego. Cukinie umyj, odetnij końcówki, pokrój na plastry wzdłuż. plastry powinny być cienkie, by dobrze się zwijały. Papryki kroimy w słupki. 

Cukinie rolujemy razem z paprykami i układamy na dnie słoików. Robimy zalewę- wlewamy do rondelka wodę, wsypujemy sól, cukier i gotujemy. Do każdego słoika wlewamy 50 ml octu i zalewę. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy 5 min. Wyjmujemy słoiki, ustawiamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Na drugi dzień wynosimy do piwnicy lub spiżarni. 

Cukinia- przyda się na zimę

Te przetwory z cukinii będą doskonałe na zimę. Sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych i przekąsek. Możesz “języki teściowej” dodać też do sałatek. Cukinia w takim wydaniu jest dość pikantna. Zawdzięcza ten smak paprykom i czosnkowi oraz przyprawom.

“Języki teściowej" są nie tylko pyszne, ale prezentują się niezwykle okazale. Można podawać je podczas różnych przyjęć okolicznościowych. Będą smakować zaproszonym gościom i cieszyć oko. Pisaliśmy o cukinii a'la ananas. Podawaliśmy też przepis na faszerowaną cukinię. 

cukinia
Canva/Syda Productions

Źródło: YouTube/@Posmakujzemna