Smakosze.pl Przepisy Już nigdy nie kupisz go w sklepie. Przepyszny chleb zrobisz nawet bez piekarnika
Canva / cometary

Już nigdy nie kupisz go w sklepie. Przepyszny chleb zrobisz nawet bez piekarnika

22 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Nie kłopocz się wyprawą do sklepu po pieczywo. Lepiej poznaj nasz przepis na domowy chleb. Do jego przyrządzenia nie potrzebujesz nawet odpalać piekarnika. Płaskie bochenki na turecką modłę w całości powstają na patelni.

Przepis na domowy chleb zaskakuje sposobem wykonania

Płaski smażony chleb to najłatwiejszy sposób na własnoręcznie przyrządzony bochenek. Po prostu rozgrzej patelnię i połóż na niej porcję przygotowanego ciasta. Mówiliśmy już, że do realizacji tego przepisu na domowy chleb potrzebujesz zaledwie kilku składników? Zapoznaj się z poniższą instrukcją i przekonaj się, jak proste może być zrobienie swojego pieczywa.

Obrała kaszankę i pokazała najlepszy patent na grilla. 1 dodatek zaskoczy każdego

Przepis na domowy chleb bez użycia piekarnika

Składniki:

  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 7 szklanek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • ulubione zioła (świeże lub suszone)
  • oliwa

Jak zrealizować przepis na domowy chleb? Instrukcja krok po kroku

Podgrzane mleko do przepisu na domowy chleb wlej do dużej miski . Dolej do niego taką samą ilość ciepłej wody . Dorzuć też cukier, sól i suche drożdże . Całość wymieszaj, żeby drożdże zaczęły pracować .

Do zawartości miski ze składnikami przepisu na domowy chleb przesiej 5 i ½ szklanki mąki . Dopraw całość łyżeczką soli. Składniki zamieszaj kuchenną łyżką z drewna lub z tworzywa. Do masy dodaj ulubione zioła i jeszcze raz wszystko staranie połącz .

Po wstępnym zagnieceniu ciasta w misce dosypuj do niego stopniowo pozostałe 1 i ½ szklaki mąki . Za pomocą rąk zagniataj składniki na jednolitą masę . Wyrabianie ciasta powinno zająć ok. 2-3 minut. Kiedy będzie już miękkie i nadal lekko klejące odstaw je pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 45 minut .

Wyrośnięte ciasto z przepisu na domowy chleb przełóż na podsypany mąką blat . Przez kilka chwil ponownie je wyrabiaj, aby pozbyć się nadmiaru powietrza . Następnie uformuj ciasto w kulę, delikatnie spłaszcz i podziel na 2 równe części. Z każdej z nich utwórz walec i pokrój go na 5 kawałków równej wielkości .

Z porcji ciasta zrób kulki . Przykryj je ściereczka, aby nie wysychały. Każdą po kolei wałkuj na dosyć cienki placek .

Na średnim ogniu rozgrzej suchą patelnię z nieprzywierającą powłoką . Kładź na nią placki ciasta i smaż z jednej strony przez ok. 20 sekund . Następnie chleb odwróć i podsmażaj, często zmieniając stronę, aż nabierze powietrza i wyraźnie urośnie . Po 2-3 minutach zdejmij go z ognia.

Gotowe bochenki odkładaj na kuchenną kratkę . Trzymaj je pod ściereczką, aby pozostały miękkie . W analogiczny sposób przygotuj wszystkie porcje według przepisu na domowy chleb . Bochenki podawaj posmarowane oliwą i posypane ulubionymi przyprawami i ziołami . Czy pieczywo z Biedronki ma tak samo dobry skład, jak to domowe ? Czerstwe pieczywo w banalnie prosty sposób można odświeżyć, stosując 1 trik .

płaski turecki chleb.png
Canva / Stoker20
Wsyp mąkę do kawy i wymieszaj. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Posiekaj jajka i dodaj 3 składniki. To połączenie zwala z nóg, w sam raz na obiad
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy